Dan odprtih vrat Premogovnika Velenje

Po dveh – zaradi covida-19 – virtualnih izvedbah Dneva odprtih vrat Premogovnika Velenje smo v četrtek, 8. decembra 2022, za osmo- in devetošolce naše širše regije vnovič izvedli Dan odprtih vrat, ki je spet potekal na sedežu Premogovnika Velenje. Dogodka so se poleg učencev, ki jih zanimajo rudarski in z njim povezani poklici, udeležili tudi njihovi spremljevalci. Dogodek že tradicionalno izvedemo ob koncu leta, ko se osnovnošolci dejansko odločajo za svoje nadaljnje izobraževanje.

Tudi na tokratnem Dnevu odprtih vrat so obiskovalci prejeli osnovne informacije o poklicih, ki jih imamo v Premogovniku Velenje in premogovniških povezanih družbah ter o možnostih štipendiranja in zaposlitve po zaključenem šolanju.

Prisotne je v imenu poslovodstva Premogovnika Velenje pozdravila vodja področja Kadri in plače mag. Irena Vodopivec, ki je med drugim dejala: »Premogovnik Velenje bo za svoje nemoteno delovanje še vsaj nekaj desetletij potreboval ustrezne in predvsem izobražene kadre s področja rudarstva in geodezije, strojništva, elektrotehnike, mehatronike in drugih z našo panogo povezanih poklicev. Premogovnik Velenje se ponaša s skoraj 150-letno tradicijo znanja in izkušenj, ki omogočajo razvoj novih dejavnosti, zato se vam za vašo prihodnost ni treba bati.«

Prisotne je pozdravil tudi ravnatelj Šole za strojništvo, geotehniko in okolje Peter Rozman, informacije o praktičnem pouku in praksi, ki jo dijaki izvajajo v realnem okolju Premogovnika Velenje, pa je predstavil vodja praktičnega izobraževanja v Premogovniku Velenje Boris Verdnik.

Bodoči dijaki so si najprej ogledali krajši predstavitveni film, ki so ga v sodelovanju s Premogovnikom Velenje pripravili učitelji in dijaki Šole za strojništvo, geotehniko in okolje. Sledil je ogled Premogovnika Velenje, kjer smo gostom pokazali prostore dežurnega Premogovnika, svetilkarno, prezivnico vhod v jamo ter uvozno-izvozni jašek, sprehodili pa so se tudi skozi strojne in elektrodelavnice naše hčerinske družbe HTZ Velenje.

Glede na to, da so bili gostje pozitivno presenečeni nad tehnologijo in urejenostjo tako Premogovnika Velenje kot tudi naše hčerinske družbe HTZ, upamo, da se bo kdo izmed njih tudi dejansko odločil za katerega izmed naših poklicev. Verjamemo, da je Dan odprtih vrat Premogovnika Velenje prinesel marsikateri odgovor na vprašanje o programih šolanja ter možnostih razvoja v poklicu, ki ga bodoči dijaki želijo opravljati. Premogovnik Velenje namreč že vrsto let vsem dijakom, ki se vpišejo v Šolo za strojništvo, geotehniko in okolje, poleg številnih ugodnosti zagotavlja tudi dvojno štipendijo za vsa leta izobraževanja, ob tem velja izpostaviti, da se lahko prav vsi po zaključku šolanja takoj zaposlijo v naši delovni sredini.

Objavljeno: 15-12-2022