Vnovično odprtje Muzeja premogovništva Slovenije

Muzej premogovništva Slovenije, ki je bil zaradi slabe epidemiološke slike mesec dni zaprt, bo 1. marca 2022 za vse obiskovalce ponovno odprl svoja vrata. Muzej bo obratoval od torka do sobote med 9. in 16.30. uro, za ogled pa je potrebna predhodna najava na 031 752 418 ali na muzej@rlv.si.

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju, ki je nastal na podlagi dela številnih generacij slovenskih rudarjev, se pripravite na pustolovščino, kot je še niste doživeli. Svet 160 m pod zemljo, ki so ga v preteklosti čutili, v njem delali in živeli številni rudarji, je zadnji več kot dve desetletji na ogled vsem. Večkrat nagrajeni podzemni Muzej premogovništva Slovenije vas bo vrnil v preteklost in vam razkril rudarski poklic. Za kratek čas obujte čevlje rudarjev, se spustite pod površje zemlje in se podajte na zanimivo pot v nekoč aktivne rove jame Škale, ki so sedaj del muzeja. Naužili se boste vonja po premogu in lesu, se čudili ogromnim strojem in uživali v rudarskem humorju.

V spremstvu vodičev boste v premogovnik vstopili povsem enako, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju. Oblekli se boste v rudarska oblačila, površnik, si nadeli čelado, s sabo dobili rudarsko malico in se po Starem jašku iz leta 1888 spustili v globino. V uri in pol si boste v podzemnih rovih ogledali slikovito predstavitev, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in kakšno je danes. Zgodbo oblikuje 18 scen in 15 lutk rudarjev, ki oživijo s sodobno avdiovizualno opremo. Spoznali boste mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja Premogovnika Velenje in obisk sklenili z vožnjo s podzemno železnico. Na koncu si boste ogledali še Belo garderobo z zbirko razvoja premogovništva in rudarsko stanovanje iz leta 1930.

V Muzeju potekajo številni kulturni, izobraževalni in zabavni dogodki, zadnja leta tudi kulinarični. V jamskem delu Muzeja 160 metrov pod zemljo smo organizirali koncert svetovno znane skupine Laibach, v Ligijevem salonu je bil v sodelovanju z največjo spletno stranjo za igranje pokra na svetu PokerStars prvič v Sloveniji organiziran ekstremni turnir pokra, ki je potekal pod zemljo, tam se je pod okriljem družbe MasterCard odvilo neprecenljivo kulinarično doživetje z Ano Roš, prejemnico prestižnega naziva najboljše kuharice na svetu. Že nekaj let pa ustvarjamo odlično petzvezdično turistično doživetje Velenje Underground, ki združuje snovno in nesnovno tehnično ter kulturno dediščino Šaleške doline in jo povezuje z vrhunsko lokalno kulinariko. Obiskovalci muzeja za nekaj ur postanejo del rudarskega časovnega stroja, ki jih vrne v zgodovino pridobivanja premoga v Šaleški dolini. V najgloblji rudarski jedilnici jih čaka vrhunski štirihodni meni z izbrano vinsko ponudbo ter glasbenimi presenečenji.

S spoštovanjem do preteklosti in v sodelovanju z Zavodom za turizem Šaleške doline je nastal tudi turistični produkt Skrivnosti potopljenih vasi, ki pomaga razkriti povezanost domačinov z velenjskim lignitom. Zgodbo o potopljenih vaseh obiskovalcem na svojevrsten in izjemno zanimiv način razkrivajo pripovedovalci globoko pod zemeljskim površjem Muzeja premogovništva Slovenije. Nič manj edinstvena pripoved pa se nadaljuje v zunanjem delu Muzeja ter na jezeru, ki je nastalo ravno zaradi premogovništva in kjer udeležence čaka virtualen potop.

Muzej premogovništva Slovenije je v dobrih 20 letih delovanja obiskalo več kot pol milijona obiskovalcev iz več kot štirideset držav iz celega sveta, saj je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem, italijanskem in hrvaškem jeziku. Prejel pa je tudi številna priznanja; med drugim posebno priznanje Evropskega muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in Zlati grb Mestne občine Velenje. Zgodba Velenje Underground je bila deležna butičnega certifikata Slovenia Unique experience, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Projekt je prejel tudi nagrado Big See Tourism Award 2020, bil pa je tudi polfinalist za nagrado Sejalec 2020 Slovenske turistične organizacije in finalist za Conventa Best Event Award 2020.

Vstopnica za ogled muzeja je lahko tudi odlično darilo, s katerim presenetite svoje prijatelje in poslovne partnerje. Odpeljite jih po poteh rudarjev – poteh prijateljstva, tovarištva, solidarnosti in zaupanja.

Za vse dodatne informacije pokličite 031 752 418. Več informacij o Muzeju premogovništva Slovenije je na spletni povezavi http://muzej.rlv.si/si/.

Prijazno vabljeni na nepozabno podzemno pustolovščino.

SR(E)ČNO!

Objavljeno: 22-02-2022