Muzej premogovništva Slovenije zgodaj zjutraj sprejel prve obiskovalce

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju so po ponovnem odprtju danes, v sredo, 1. septembra 2021, zgodaj zjutraj obiskali prvi obiskovalci. To so bili člani Društva upokojencev Gorica pri Slivnici, ki navdušenja nad doživetjem niso skrivali. Podzemna pustolovščina sicer navdušuje vse generacije, vstop v podzemni del Muzeja pa je možen za otroke od 6. leta starosti.

Prevzem rudarskih oblačil – čelade in površnika – ter rudarske malice so obvezni pred spustom v jamo z več kot 120 let starim dvigalom. Sprehod po najstarejši jamski progi skupaj z zanimivimi scenami in lutkami, ki oživijo s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme, odkriva zgodbe iz podzemlja. Prikaz dela rudarjev nekoč in danes na zanimiv način podaja znanje o premogovništvu in predstavlja svojevrstno doživetje. Ura in pol vznemirljivega potovanja je sklenjena z vožnjo z vlakom po podzemni železnici.

Na površju se pustolovščina ne konča. Obiskovalcem je na ogled bivališče iz tridesetih let minulega stoletja, ki prikazuje skromno življenje rudarjev v tistem času. Natančna podoba razvoja slovenskega premogovništva pa je prikazana v desetih tematskih sklopih. V muzejskem parku so nameščene scene, ki predstavljajo lesene podgradnje, zgodovino premogovništva v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki, podgradnjo z jeklenim ločnim podporjem, zgodovino in razvoj jaškov ter pregled jamskih voznih enot ob starem rudniškem jašku.

Po skrivnostnih rovih opuščenega rudnika se lahko podate od srede do sobote, za ogled so potrebne predhodne rezervacije na 031 752 418 oz. trgovina@rlv.si.

Objavljeno: 01-09-2021