MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE 1. SEPTEMBRA 2021 PONOVNO ODPIRA SVOJA VRATA

V Premogovniku Velenje smo želeli ohraniti svoje običaje, navade, pa tudi stroje, naprave in vse, kar je povezano s premogovništvom. In tako je v Velenju pred 22 leti luč sveta ugledal Muzej premogovništva Slovenije, ki v sredo, 1. septembra 2021, ponovno odpira svoja vrata. Gre za edini podzemni muzej v Sloveniji, ki navdušuje tako otroke kot odrasle, doživetje pa omogoča tudi invalidom, slabovidnim in naglušnim ljudem.

Svet 160 m pod zemljo, ki so ga v preteklosti čutili, v njem delali in živeli številni rudarji, je zadnji več kot dve desetletji na ogled vsem. Večkrat nagrajeni podzemni Muzej premogovništva Slovenije vas bo vrnil v preteklost in vam razkril rudarski poklic. Za kratek čas obujte čevlje rudarjev, se spustite pod površje zemlje in se podajte na zanimivo pot v nekoč aktivne rove jame Škale, ki so sedaj del muzeja. Naužili se boste vonja po premogu in lesu, se čudili ogromnim strojem in uživali v rudarskem humorju.

V spremstvu vodičev boste v premogovnik vstopili povsem enako, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju. Oblekli se boste v rudarska oblačila, površnik, si nadeli čelado, s sabo dobili rudarsko malico in se po Starem jašku iz leta 1888 spustili v globino. V uri in pol si boste v podzemnih rovih ogledali slikovito predstavitev, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in kakšno je danes. Zgodbo oblikuje 18 scen in 15 lutk rudarjev, ki oživijo s sodobno avdiovizualno opremo. Spoznali boste mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja Premogovnika Velenje in obisk sklenili z vožnjo s podzemno železnico. Na koncu si boste ogledali še Belo garderobo z zbirko razvoja premogovništva in rudarsko stanovanje iz leta 1930.

V Muzeju potekajo številni kulturni, izobraževalni in zabavni dogodki, zadnja leta tudi kulinarični. Že nekaj let ustvarjamo odlično petzvezdično turistično doživetje Velenje Underground, ki združuje snovno in nesnovno tehnično ter kulturno dediščino Šaleške doline in jo povezuje z vrhunsko lokalno kulinariko. Obiskovalci muzeja za nekaj ur postanejo del rudarskega časovnega stroja, ki jih vrne v zgodovino pridobivanja premoga v Šaleški dolini. V najgloblji rudarski jedilnici jih čaka vrhunski štirihodni meni z izbrano vinsko ponudbo ter glasbenimi presenečenji. Zgodba Velenje Underground je bila deležna butičnega certifikata Slovenia Unique experience, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Projekt je prejel tudi nagrado Big See Tourism Award 2020, bil pa je tudi polfinalist za nagrado Sejalec 2020 Slovenske turistične organizacije in finalist za Conventa Best Event Award 2020.

Muzej je sprejel že več kot pol milijona obiskovalcev iz več kot štirideset držav iz celega sveta, saj je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem, italijanskem in hrvaškem jeziku. Prejel pa je tudi številna priznanja; med drugim posebno priznanje Evropske¬ga muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in Zlati grb Mestne občine Velenje.

Muzej premogovništva Slovenije bo ponovno odprl svoja vrata za obiskovalce v sredo, 1. septembra 2021. Za ogled je potrebna predhodna najava na 031 752 418. Več informacij na spletni povezavi http://muzej.rlv.si/si/.

Prijazno vabljeni na nepozabno podzemno pustolovščino.

SR(E)ČNO!

Objavljeno: 30-08-2021