500.000. obiskovalec Muzeja premogovništva Slovenije

Podzemni Muzej premogovništva Slovenije, ki je bil odprt ob rudarskem prazniku leta 1999 in je leta 2001 prejel tudi posebno priznanje Evropskega muzejskega foruma, je danes sprejel že 500.000. obiskovalec. Ta čast je doletela 16-letno dijakinjo iz Šentjurja, ki je muzej obiskala skupaj z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje. Tehnični in organizacijski vodja Muzeja premogovništva Slovenije Mitja Kamenik ji je izročil darilni bon za vikend paket v apartmaju za 6 oseb v Termah Čatež. Simbolične nagrade (družinske vstopnice za ogled Muzeja premogovništva Slovenije) smo podelili tudi 499.998. in 499.999. obiskovalcu muzeja, vsi trije pa so v spomin prejeli še rudarsko svetilko, nekakšen simbol rudarstva, ki so jo rudarji nekoč uporabljali in si z njo svetili pri delu v rovih.

»Muzej premogovništva je nastal kot pobuda, da ne bi pozabili zgodovine rudarstva. Odprli smo ga v avtentičnih prostorih na dan rudarjev 3. julija 1999, tam, kjer je v preteklosti nekoč res potekalo pridobivanje premoga, saj so bili ti prostori nekoč resnično namenjeni rudarjem in rudarjenju. Jašek, po katerem se obiskovalci spuščajo v jamo, je iz leta 1888 in še vedno odlično deluje,« je povedal tehnični in organizacijski vodja Muzeja Mitja Kamenik in dodal, da je podzemni muzej postavljen v resnično okolje nekdanje Jame Škale, kjer se je premogovništvo v Šaleški dolini pred več kot 145 leti pravzaprav tudi začelo. »Zanimiv je tudi zato, ker vstopajo obiskovalci vanj povsem enako kot so rudarji v prejšnjem stoletju. Pod vodstvom vodiča, ki jih sprejme v »prezivnici«, se spustijo 160 metrov globoko. Pred tem se seveda oblečejo v rudarska oblačila, površnik, čelado, s sabo pa dobijo tudi rudarsko malico.« V uri in pol si nato v podzemnih rovih slikovito ogledajo, kako je potekajo delo rudarjev nekoč in tudi kakšno je danes. Muzej je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem, italijanskem in hrvaškem jeziku.

V zunanjem delu muzeja si lahko ogledate zbirko razvoja premogovništva v Sloveniji, rudarsko stanovanje iz leta 1930, zgodovino skoka čez kožo, scene v muzejskem parku in razstave priznanih umetnikov. Trenutno so na ogled razstave India Welcome, Štirje avtorji na kosu premoga, skulpture Hanibala Salvara, razstava geodetskih kart šaleških jezer od nastanka do danes ter velenjske glinene ploščice avtorice Kate Laštro.

V muzeju so ponosni, ker lahko edini v Sloveniji v podzemni muzej popeljejo tudi invalide na vozičkih, obiskali pa so jih tudi že slepi in slabovidni.

Muzej je prejel že številna priznanja, med drugim že omenjeno priznanje Evropskega muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in Zlati grb Mestne občine Velenje.

Objavljeno: 24-07-2020