Menjava jeklenega okvirja na dovozišču jaška Škale

Jaški so nepogrešljivi del podzemnega pridobivanja premoga, namenjeni so tako prezračevanju jame kot tudi prevozu ljudi in opreme. Z njihovo izgradnjo je povezana celotna zgodovina Premogovnika Velenje, pomembno prelomnico pa pomeni preboj jaška Škale septembra 1888. Zaradi dotrajanosti jeklenega okvirja na dovozišču jaška Škale je bil le-ta v začetku leta zamenjan.

Po odkritju lignitnega sloja pred 145. leti se je začela zgodba Premogovnika Velenje, trinajst let kasneje je bil zgrajen prvi jašek – raziskovalni jašek, ki so ga poimenovali Kronprinz Rudolf–Schacht oz. »Jašek prestolonaslednika Rudolfa«. Z jaškom so v globini 142 m dosegli sloj lignita, ki je bil odlične kakovosti. Stari jašek oz. »stari šaht« danes še vedno obratuje za prevoz zaposlenih v podzemni del jame Škale ter kot dvigalo za prevoz obiskovalcev Muzeja premogovništva Slovenije.

Dela ni bilo malo

Enota HTZ OUTN J2 je ob podpori Strojne službe Premogovnika med 6. in 20. januarjem 2020 poskrbela za menjavo jeklenega okvirja na dovozišču jaška Škale, ki ga je bilo zaradi dotrajanosti potrebno zamenjati. Pred namestitvijo novega okvirja je bilo potrebno opraviti dela, kot so montaža delovnega odra pod okvirjem, demontaže mostičkov, nihajnih vrat, pokrivnih pohodnih pločevin okoli mostičkov in pokončnih stebrov pri nihajnih vratih, odstranjevanje betona ter odstranitev stare konstrukcije. Sledili so peskanje in barvanje mostičkov, stebrov, pohodnih pločevin in nihajnih vrat, montaža novega okvirja, zalivanje, uravnavanje, montaža opreme v prvotno stanje ter druga manjša, a nič manj pomembna dela.

Objavljeno: 21-02-2020