Novi verižni smerni transporter plod inženirskega znanja Premogovnika Velenje

Novi dokaz inženirskega znanja v Premogovniku Velenje je projektiranje in konstruiranje novega smernega verižnega transporterja. Transporter, ki ga je izdelalo hčerinsko podjetje Sipoteh, je uspešno opravil test in bo kmalu zmontiran v jami Premogovnika, 500 metrov pod zemeljskim površjem.

V Premogovniku Velenje posodabljamo opremo za izdelovanje jamskih prostorov, zato smo v sodelovanju s hčerinsko družbo Sipoteh projektirali in konstruirali novi verižni transporter. Z lastnim inženirskim in strokovnim znanjem smo izdelali smerni verižni transporter, ki smo ga v preteklosti dobavljali od drugih proizvajalcev.

Omenjeni transporter vključuje obstoječi lomilec večjih kosov premoga in udarni drobilec s hidravličnim horizontalnim in vertikalnim uravnavanjem drobilnika. V dolžino meri 43 metrov, posamezni pogon deluje z močjo 300 kW, hitrost verige pa znaša med 0,8 in 1,26 metri na sekundo.

Smerni verižni transporter, ki pokriva vitalno funkcijo v tehnološkem procesu, je uspešno prestal test, zato bo v kratkem zmontiran v jami Premogovnika Velenje. Strokovnjaki bodo v poskusnem obdobju spremljali obratovanje stroja in po potrebi odpravljali morebitne tehnološke napake ali pomanjkljivosti.

Objavljeno: 22-11-2019