40 let Rudarskega okteta Velenje

Rudarski oktet Velenje praznuje letos 40 let uspešnega delovanja. Obletnico bo zaznamoval s slavnostnim koncertom v petek, 31. maja 2019, ob 19. uri v Domu kulture Velenje.

Rudarski oktet Velenje je bil na pobudo Ota Gradišnika ustanovljen leta 1979 z namenom negovanja lepe slovenske pesmi, predvsem rudarske, med katerimi imata himna “Stan rudarski” in “So knapje skup zbrani« posebno mesto. Oktet je v tem obdobju obogatil in razširil svoj repertoar od stanovske, narodne in umetne, renesančne, čitalniške, romantične, domovinske, sodobne, slovenske in tuje pesmi do črnske duhovne, sakralne in nabožne, popevke in celo narodno-zabavne pesmi. Zaradi prehojene poti in dosežkov si je oktet postopoma uveljavil ugled doma in tudi v tujini. Njegova programska zasnova odraža široko poustvarjalno usmerjenost, ki sega od slovenske ljudske pesmi preko umetnih skladb preteklih dob do sodobnega programa danes živečih skladateljev. Umetniški vodja okteta je Matjaž Kač.

Oktet je v času svojega delovanja izdal kaseto »Okteti rudarjem« (1990) in zgoščenke »So knapje skup zbrani« (1999), »Tema luč in pesem« (2004), »Velenje, srečno!« (2009) ter Sanje so večne (2019), ki je izšla v jubilejnem letu.

Zdajšnji člani Rudarskega okteta Velenje so: Boštjan Oštir in Marko Ranzinger prvi tenor, Samo Frankovič in Marko Krenker drugi tenor, Simon Klinc in Marko Meža bariton ter Domen Frankovič in Branko Klinc bas.

Prosimo vas, da se zaradi same organizacije dogodka akreditirate najkasneje do srede, 29. maja 2019, do 12. ure na naslov tadeja.jegrisnik@rlv.si. 

Fotografija: Ivan Hans Avberšek

Objavljeno: 27-05-2019