Na prvem abonmajskem koncertu jubilejne sezone se bo predstavil Pihalni orkester Krka

Letošnja, že 13. abonmajska sezona bo za Pihalni orkester Premogovnika Velenje še posebej slavnostna, saj bodo ravno v tej sezoni obeležili 100-letnico delovanja. Obljubljajo, da bodo vse štiri koncerte v jubilejni sezoni še nadgradili in obogatili. Prvi bo na sporedu že to soboto, 20. oktobra 2018, ob 19.30 uri, ko se bo v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega v Velenju predstavil Pihalni orkester Krka.

Pihalni orkester Krka je v slovenskem in mednarodnem prostoru prepoznaven kot eden izmed najboljših amaterskih pihalnih orkestrov. Nastopi orkestra, ki redno sodeluje na mednarodnih tekmovanjih in festivalih ter gostuje pri priznanih tujih orkestrih, odmevajo tako med publiko kot med strokovno javnostjo. Leta 2005 je orkester osvojil zlato medaljo s pohvalo na Svetovnem glasbenem tekmovanju na Nizozemskem, posnetek nastopa pa je bil uvrščen na dvojni CD najboljših izvedb skladb tekmovanja. Je večkratni zmagovalec mednarodnih tekmovanj pihalnih orkestrov v Italiji (1995, 1997, 1999 in 2015), Nemčiji (2002) in na Madžarskem (1999, 2010). Orkester je petkratni zmagovalec državnih tekmovanj pihalnih orkestrov. Leta 2012 so v Laškem v najvišji, koncertni kategoriji, prejeli zlato plaketo in postali državni prvaki. Zadnji uspeh na mednarodnih tekmovanjih je iz leta 2015; člani Pihalnega orkestra Krka so pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka navdušili mednarodno žirijo in osvojili kar tri nagrade Flicorno d’Oro 2015: pokal za osvojeno prvo mesto v najvišji tekmovalni kategoriji (Excellence Category), pokal za najboljši orkester tekmovanja in nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja, ki jo je prejel Matevž Novak. Istega leta so člani Pihalnega orkestra Krka izdali svojo prvo CD ploščo. Orkester se loteva tudi številnih drugih glasbenih projektov. Za glasbeno udejstvovanje mladih skrbi z glasbenimi delavnicami Poletne glasbene urice, znotraj orkestra deluje tudi moški pevski zbor Orkestraža. Z inovativnim načinom dela je orkester zgled dobre prakse, ki vedno poskrbi za kakovostno programsko ponudbo. Odlikuje se v izvedbi in pristopu k projektom, ki dvigujejo društveno ustvarjalnost na vsakokrat višjo raven. Je promotor slovenske ustvarjalnosti, kulturne dediščine in kakovostne glasbene vzgoje. Od leta 2007 orkester vodi dirigent Matevž Novak.

Koncertna dvorana bo 8. decembra 2018 rezervirana za že tradicionalni Novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki ga bodo bogatile različne glasbene poslastice. 25. januarja 2019 bodo zazveneli zvoki Pihalnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Njihov repertoar zajema širok spekter standardne klasične in sodobne literature, posega pa tudi po popularnem in jazzy stilu. 13. aprila 2019 ste vabljeni na Spomladanski koncert, ki bo obenem tudi uvod v praznovanje 100-letnice velenjskih godbenikov, ki delujejo pod taktirko Antona Vrzelaka.

Dodatne informacije o abonmajskem programu in nakupu vstopnic v prostorih orkestra v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje dobite preko 031 677 444 ali www.popv.si.

Objavljeno: 15-10-2018