Na 58. Skoku čez kožo v rudarski stan sprejeli 37 novincev

Čez kožo ponovno skočila generacija 1968

V soboto, 30. junija 2018, smo na Mestnem stadionu Velenje že tradicionalno izvedli Skok čez kožo, tokrat že oseminpetdeseti zapored. V rudarski stan smo sprejeli 37 novincev, čez kožo pa je ponovno skočilo osem upokojenih rudarjev, ki je svoj skok prvič opravilo pred petdesetimi leti. Častni skok je izvedel dr. Uroš Bajželj, eden vodilnih slovenskih rudarskih strokovnjakov, ki je svojo poklicno pot posvetil inovativnim rešitvam na področju rudarstva in geotehnologije.

»Dva praznika v letu sta za rudarje še posebej pomembna – dan rudarjev, ki ga z 58. Skokom čez kožo obeležujemo danes, in dan, ko svoj god praznuje naša zavetnica sv. Barbara,« so bile uvodne besede generalnega direktorja Premogovnika Velenje mag. Ludvika Goloba. »Letos obeležujemo 143. obletnico začetka pridobivanja premoga. Kako častitljiva je ta številka, priča tudi podatek, da smo iz globin Šaleške doline v tem času pridobili že več kot 248 milijonov ton premoga,« je povedal mag. Golob in dodal: »V naši Skupini se dobro zavedamo, da je za obstoj in razvoj naših družb nujno potreben ustrezen in usposobljen kader, tega že 6 desetletij zagotavljamo tudi s Šolo za rudarstvo in varstvo okolja Šolskega centra Velenje, s katero vseskozi zgledno sodelujemo. Kljub zahtevni situaciji zaposlujemo nove ljudi, ki so nujni v procesu pridobivanja premoga.« Nagovor je končal z besedami: »Praznujmo vsi skupaj naš rudarski praznik tako kot znamo – ponosno, pokončno in s spoštovanjem do tradicije, ki nam že desetletja daje kruh.«

Na 58. Skoku čez kožo je poleg 37 letošnjih novincev čez kožo po 50 letih skočilo tudi osem predstavnikov generacije 1968. Zanje je bila to posebna čast, zato si želijo, da bi tovrstno priložnost dobile tudi druge generacije. 

Dr. Uroš Bajželj je eden vodilnih slovenskih rudarskih strokovnjakov, katerega poklicna pot pušča močan pečat na področju rudarstva in geotehnologije. Razvil je novo podetažno odkopno metodo z uporabo utrjenega zasipa in predlagal ter raziskal uporabo novega osebnega zaščitnega sredstva proti param živega srebra v jamskem zraku. Njegov doprinos na področju odkopnih metod z zasipom še dodatno potrjuje njegovo strokovnost. Njegovo geslo se je glasilo »Rudarstvo je znanost in stroka, brez katere ni napredka«.

Objavljeno: 30-06-2018