Na 57. Skoku čez kožo v rudarski stan sprejeli 49 novincev

V soboto, 1. julija 2017, smo na Mestnem stadionu Velenje že tradicionalno izvedli Skok čez kožo, tokrat že sedeminpetdeseti zapored. V rudarski stan smo sprejeli 49 novincev. Častni skok čez kožo je izvedel mag. Ivan Marin, dolgoletni dirigent in častni član Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

»Izjemno sem vesel in hkrati ponosen, da skupaj z nami ohranjate tradicijo in se nam vsako leto pridružite v tolikšnem številu« je množico nagovoril predsednik Uprave mag. Ludvik Golob. »Odkar smo lani v rudarski stan sprejeli nove kamerate, smo vsi skupaj uspešno uresničevali naloge, ki smo si jih zadali, in se spoprijeli z izzivi, na katere smo naleteli. Rezultati potrjujejo naša skupna prizadevanja. V letu, ko obeležujemo 142 let delovanja našega rudnika, smo konec maja uspeli iz globin zemlje odkopati že 245-milijonto tono premoga. Številka, na katero smo lahko vsi skupaj upravičeno ponosni. Pred nami so še skoraj štiri desetletja odkopavanja premoga in do konca odkopavanja v letu 2054 bomo odkopali še 96 mio ton, medtem ko je odkopnih rezerv še preko 115 mio,« je povedal mag. Golob in dodal: »Te številke kažejo, da bomo rudarske poklice v prihodnosti še potrebovali. Premogovnik Velenje za uresničitev svoje jasne vizije potrebuje usposobljene, inovativne in pripadne zaposlene.« Priložnost je izkoristil za zahvalo dolgoletnemu predsedniku organizacijskega odbora za pripravo prireditev ob rudarskem prazniku Pavletu Skornšku, ki zaradi odhoda v pokoj naloge predaja Stanku Amonu. Za vodenje celotnega ceremoniala Skoka čez kožo pa se je zahvalil tudi vodji parade mag. Matjažu Koželju, ki je to nalogo vse od leta 2009 opravljal več kot odlično. Svoj nagovor je končal z besedami »ne živimo v preteklosti in ne sanjamo o prihodnosti, ampak se osredotočamo na sedanjost« ter zahvali uniformiranim rudarjem, ki so s svojo številčno udeležbo znova dokazali, da je pripadnost podjetju še vedno ena naših najbolj prepoznavnih lastnosti.

Mag. Ivan Marin je bil vse življenje povezan tako z rudarstvom kot z glasbo. Je eden najvidnejših predstavnikov glasbenega ustvarjanja v Sloveniji. Njegov doprinos na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter zasluge za razvoj rudarske godbe v Šaleški dolini so razlog, da si je mag. Ivan Marin nedvomno zaslužil naziv častnega skakalca. Njegovo geslo se je glasilo: »Srečno, rudarsko Velenje!«

Objavljeno: 04-07-2017