V Muzeju premogovništva Slovenije na ogled razstava kolektiva The Stroj “Sila zvoka – ritem časa”

V Muzeju premogovništva Slovenije je bilo v torek, 30. maja 2017, odprtje retrospektivne razstave vseh področij delovanja skupine The Stroj z naslovom »Sila zvoka – ritem časa«. Zgodba zasedbe, ki s svojo neposrednostjo in nekompromisnostjo navdušuje že dve desetletji, bo na ogled celo poletje.

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju je 30. maja 2017 gostil kolektiv The Stroj, ki je ob svoji 20. obletnici prve vaje pripravil retrospektivno razstavo o svojem delu z naslovom »Sila zvoka – ritem časa«. O umetnosti, povezovanju industrije in glasbe ter prepletanjem nevsakdanjih inštrumentov z muzejem je na odprtju razstave spregovoril vodja Muzeja premogovništva Slovenije Stojan Špegel, magister likovnih umetnosti: »Muzej danes v tišini nosi zvoke, ki so se dogajali v preteklosti. Pred industrijsko dobo je bilo moč slišati zgolj zvoke narave, tu in tam zvok kakšnega kovača. Kasneje so ljudje začeli raziskovati industrijske zvoke, ki nas zdaj spremljajo na vsakem koraku.« Muzej se že dlje časa ukvarja s t. i. industrijsko umetnostjo, raziskuje industrijski vpliv okolja v povezavi z umetnostjo. »Muzej je idealen prostor za vrednotenje tega motiva. Razstavljeni predmeti kolektiva The Stroj kljub svoji tišini v nas vzbujajo zvočni val,« je dodal Špegel. 

Primož Oberžan, idejni vodja kolektiva The Stroj, umetnik, ki se ob iskanju inštrumentov na odpadih ukvarja z uporabo tehnologije in industrijske estetike je povedal: »Ob pripravi gradiva za to razstavo sem obudil spomine na začetke delovanja The Stroja. Iz bogatega arhiva je bilo potrebno izluščiti delček gradiva, ki je danes na ogled in ki najbolje predstavlja naše 20-letno delo. Ob razmišljanju ali nadaljevati s to zgodbo se mi vedno znova porajata dve misli. Prva je ta, da je po dobrem koncertu zadovoljstvo na obeh straneh – tako pri nas, ki smo izvajalci, kot tudi pri poslušalcih. Glasba je pomembna, ker nas napolni z energijo in nas osreči. Druga je ta, da sem na začetku naše poti želel ustvariti stroj, s katerim bomo »potovali«. Takrat sem dobil občutek, da nas bo ta stroj nekam pripeljal. Stroj, kljub temu, da je izmišljen, dobi smisel, če ga v roke dobijo pravi ljudje,« je razmišljal Oberžan in dodal: »Če si dovolim sanjati, si želim le-to, da bi se s tovrstno umetnostjo ukvarjale tudi prihodnje generacije«.

Odprtje razstave je popestril Stane Špegel, član stilsko precej razgibanih glasbenih skupin, med drugim tudi The Stroja.

Foto: Jernej Vogrin

Glasbeni kolektiv The Stroj je nastal leta 1997 v Laškem. Najprej kot osemčlanska tolkalna zasedba, ki je glasbo izvabljala iz odpadnih plastičnih in kovinskih sodov, odsluženih strojnih delov ter različnih delovnih orodij. Svoja zvočna raziskovanja so začrtali leta 2000, ko so izdali prvenec z naslovom Ventilator, pred štirimi leti pa so izdali svoj zadnji album Metafonik. Tolkala so nadgradili z inštrumenti, ki so industrijskemu zvoku dodali retro-futuristično dimenzijo. Njihovi udarni glasbeni nastopi so največkrat uprizorjeni na nenavadnih prizoriščih, kot so kamnolomi, rudnik, ladje, predelan mestni avtobus ter različni industrijski objekti. Njihov zvok se je z leti spreminjal in nadgrajeval, še vedno pa temelji na značilnem zvoku tolkal in zvočnih strojev lastne izdelave.

Dodatne informacije na 031 752 418 ali www.rlv.si/muzej.

Objavljeno: 31-05-2017