V Muzeju premogovništva Slovenije razstava ob 20. obletnici kolektiva The Stroj

V torek, 30. maja 2017, ob 18.00 bo v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju odprtje retrospektivne razstave vseh področij delovanja skupine The Stroj z gosti. Delo skupine, ki s svojo neposrednostjo in nekompromisnostjo navdušuje že dve desetletji, bo na ogled celo poletje.

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju je gostil že mnoge umetnike, tako na površju kot v najgloblje ležečem razstavišču skulptur v Sloveniji, 160 metrov pod zemeljsko površino. Tokrat bo gostil kolektiv The Stroj, ki je ob svoji 20. obletnici prve vaje pripravil retrospektivno razstavo o svojem delu z naslovom »Sila zvoka – ritem časa«. Le-ta bo na ogled od 30. maja 2017 do konca poletja.

Glasbeni kolektiv The Stroj je nastal leta 1997 v Laškem. Najprej kot osemčlanska tolkalna zasedba, ki je glasbo izvabljala iz odpadnih plastičnih in kovinskih sodov, odsluženih strojnih delov ter različnih delovnih orodij. Svoja zvočna raziskovanja so začrtali leta 2000, ko so izdali prvenec z naslovom Ventilator, pred štirimi leti pa so izdali svoj zadnji album Metafonik. Tolkala so nadgradili z inštrumenti, ki so industrijskemu zvoku dodali retro futuristično dimenzijo. The Stroj je s singlom in videospotom Skin Scream navdušil občinstvo na številnih festivalih po Sloveniji, Hrvaški ter Makedoniji. Ustanovitelj Primož Oberžan je umetnik, ki se ob iskanju inštrumentov na odpadih ukvarja z uporabo tehnologije in industrijske estetike. Njihov zvok se je z leti spreminjal in nadgrajeval, še vedno pa temelji na značilnem zvoku tolkal in zvočnih strojev lastne izdelave. 

Vabljeni, da se udeležite odprtja razstave.

Dodatne informacije na 031 752 418 ali www.rlv.si/muzej.

Objavljeno: 26-05-2017