Muzej premogovništva Slovenije ponovno vabi obiskovalce

Muzej premogovništva Slovenije, ki je bil med 23. decembrom in 4. januarjem zaradi vzdrževalnih del zaprt, je za obiskovalce ponovno odprl svoja vrata.

V muzeju, ki si ga je doslej ogledalo že več kot 412.000 obiskovalcev, so v letu 2015 v jamskem in zunanjem delu pripravili številne razstave, koncerte in druge zanimive dogodke. 

V prazničnem decembru je bilo pri njih še nekoliko bolj slavnostno. 4. decembra so v prezivnici muzeja pripravili slovesni dogodek ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. 15. decembra so organizirali koncert Harmonikarskega orkestra Barbara Premogovnika Velenje, na katerem se jim je pridružil tudi pevski zbor Planike. V soboto, 19. decembra, so pripravili že tradicionalni nočni ogled muzeja z obiskom dedka Mraza. V zunanjem delu muzeja so ta dan organizirali tudi koncert Romane Kranjčan, ki je s svojim nastopom navdušila vse generacije. Kot prav posebno doživetje za obiskovalce se je izkazal laser in light show, ki so ga pripravili v podzemnem delu muzeja.

Decembra so v muzeju organizirali tudi tri razstave. V najgloblje ležečem razstavišču skulptur v Sloveniji, 160 metrov pod zemeljsko površino, je bila na ogled razstava skulptur Staneta Špegla z naslovom Podzemni Nezemljani. Na površju so bile prikazane različne tematike industrijske umetnosti iz sveta (Industrial art 2), ki jo je pod okriljem portala Industrial Art zbral vodja muzeja Stojan Špegel. Obe razstavi sta na ogled še v januarju. Na ogled pa je bila tudi razstava ročno izdelanih lesenih izdelkov, ki jo je avtor Mihael Vovk poimenoval Povest o drevesu.

Muzej premogovništva Slovenije bo tudi v letu 2016 odprt od torka do sobote od 9.00 do 16.30. Ob nedeljah in ponedeljkih je muzej zaprt. 

Informacije in rezervacije na 03 587 09 97, www.muzej.rlv.si oz. trgovina@rlv.si. 

Objavljeno: 06-01-2016