Muzej premogovništva Slovenije obiskal 400.000. obiskovalec

Podzemni Muzej premogovništva Slovenije v Velenju, ki je bil odprt ob rudarskem prazniku leta 1999 in je ena najzanimivejših turističnih točk v tem okolju, je v petek, 10. julija 2015, obiskal že 400.000. obiskovalec.

Med skupinami, ki so danes obiskali Muzej premogovništva Slovenije, je bil tudi 400.000. obiskovalec. To je na podlagi žreba postal Ernest Nemec iz Občine Puconci, ki je ob tej priložnosti prejel v dar knjigo Premogovniki in rudniki iz Slovenije ter družinsko vstopnico za štiri osebe za ogled Muzeja premogovništva Slovenije.

Vodja muzeja Stojan Špegel, ki je goste uvodoma tudi pozdravil, je dejal: »Minuli teden je naš muzej praznoval 16. obletnico delovanja. Skoraj sočasno s tem pa smo danes pričakali tudi 400.000. obiskovalca. To pomeni, da naš muzej v povprečju letno obišče 25.000 obiskovalcev, kar je za nas potrditev, da delamo dobro, obenem pa tudi velik izziv, saj si tudi v prihodnje želimo čim večjega števila obiskovalcev. Menim, da je naša muzejska zgodba tega tudi vredna, zato si bomo močno prizadevali, da takšno raven ponudbe ohranimo ter jo z dodatnimi storitvami morda celo dvignemo. Že zdaj nenehno postavljamo razne razstave tako v zunanjem kot tudi v jamske delu muzeja, ki ob stalno postavljenih scenah, muzeju dajejo dodatno popestritev. Vse to pa počnemo zgolj zato, da bi se obiskovalcem čim bolj približali.«

Dr. Janez Rošer, direktor hčerinske družbe Premogovnika Velenje družbe PV Invest, kamor muzej organizacijsko tudi sodi, je v svojem govoru dejal: »Ustvariti muzejsko postavitev v originalnih prostorih, kjer se je dejavnost, ki jo zbirka prikazuje, resnično odvijala, je bil poseben izziv, za katerega lahko po desetletju in pol rečemo, da se je pokazal kot dobra zamisel oz. ideja, saj obisk našega muzeja prav gotovo nikogar ne pusti ravnodušnega. Še več: s ponosom lahko povemo, da je muzej premogovništva dobitnik številnih nagrad, med njimi tudi posebnega priznanja Evropskega muzejskega foruma. Naš muzej pa ni le muzejski prostor v prvotnem pomenu besede, ampak tudi odlična lokacija, na kateri prirejamo vedno več prireditev ter različne aktivnosti in srečanja«.

Podzemni muzej je postavljen v resnično okolje nekdanje Jame Škale, kjer se je premogovništvo v Šaleški dolini pred več kot 140 leti pravzaprav tudi začelo. Muzej je zanimiv tudi zato, ker vstopajo obiskovalci vanj povsem enako, kot so rudarji v minulem stoletju. Pod vodstvom vodiča, ki jih sprejme v »prizivnici«, se spustijo 160 metrov globoko. Ta turistična zanimivost Šaleške doline je multimedijsko opremljena v slovenskem, nemškem, hrvaškem, angleškem in italijanskem jeziku.

Objavljeno: 10-07-2015