Siddharta v Muzeju premogovništva Slovenije posnela videospot

Skupina Siddharta, ki je že dvajset let eno izmed največjih imen slovenske glasbene scene, za letos ob 20-letnici napoveduje izid dveh albumov; prvega še pred poletjem. Za pesem Ledena, ki bo na omenjenem albumu, so maja letos posneli tudi videospot. Tega so snemali v Muzeju premogovništva Slovenije.

Snemanje je potekalo tako v zunanjem kot tudi jamskem delu Muzeja na globini 160 metrov pod zemljo, deloma pa tudi na deponiji premoga Premogovnika Velenje. Režiser videospota Matej Grginič je želel s tem spotom v pristnem rudarskem okolju na čim bolj estetski način predstaviti tipično rudarsko življenje. Videospot, ki ima na YouTube samo v dveh dneh že več kot 15.000 ogledov, je na voljo na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=_FNGZT8-EPw.

Tomi Meglič, pevec in kitarist skupine Siddharta, je po snemanju v Muzeju premogovništva Slovenije povedal: »Ko sem gledal vso to opremo, je bilo na trenutke kar malo strašljivo. Čeprav je v današnjih modernih časih za varnost zelo dobro poskrbljeno, menim, da je rudarski poklic še vedno zelo zahteven. Knapi morate imeti kar trdno voljo in pogum za opravljanje takega dela. Pri snemanju spota smo želeli doseči, da je vse skupaj videti čim bolj pristno, zato so me tudi oblekli v čisto pravega knapa. Takole oblečen se počutim dobro, čeprav sem pričakoval, da bo vse skupaj nekoliko manj udobno. V jami sem počel različna rudarska opravila in lahko rečem, da sem po večurnem snemanju pošteno utrujen. Pesem, za katero smo snemali videospot, je ljubezenska, a je v bistvu prav ta skrajnost med težkim rudarskim delom in vrednotami življenja tista, ki naredi presežek, da je vse skupaj videti bolj čustveno. Še pred poletjem bomo izdali prvega od dveh letošnjih albumov, jeseni oz. proti koncu leta pa drugega. Na obeh bo dvajset pesmi – za dvajset let delovanja Siddharte. Po dvajsetih letih ustvarjanja pa smo šele nekje na polovici naše delovne dobe.«

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju je s svojim edinstvenim ambientom več kot primeren za snemanje takšnih in podobnih vsebin, kar so nekateri glasbeni in drugi ustvarjalci v preteklosti že spoznali. Med najbolj odmevnimi je zagotovo skupina Laibach, ki je leta 2012 v podzemnem delu muzeju imela kar tri koncerte v enem dnevu. Tudi duet Maraaya, ki sta zastopala Slovenijo na letošnjem Eurosongu na Dunaju, sta v muzeju posnela več promocijskih fotografij; skupina The Stroj pa je tam posnela promocijski video.

Muzej Premogovništva Slovenije, ki je nastal na podlagi dela številnih generacij slovenskih rudarjev, je edini podzemni muzej v Sloveniji, ki doživetja omogoči tudi invalidnim, slabovidnim in naglušnim ljudem. Odprt je od torka do sobote med 9.00 in 16.30. Več o muzeju na www.rlv.si/muzej ali na telefonski številki 03 587 09 97.

Objavljeno: 03-06-2015