Golte že pet let Naj smučišče

Smučarski center Golte je v letošnjem tekmovanju Naj smučišče vnovič osvojil naziv najboljšega v kategoriji srednje velikih smučarskih centrov. V tej kategoriji so Golte prejele kar 47 % glasov.

Kljub dejstvu, da je bil letošnji začetek zimske sezone izjemno nehvaležen za kakovostno pripravo smučarskih prog in pogojev zasneževanja, so na Golteh vse zmogljivosti usmerili v čimprejšnji zagon smučišča. Njihovo vodilo so kakovostno urejene smučarske proge in popestritev ponudbe smučišča z dogodki skozi vse leto.

Smučarska sezona na Golteh je trajala od 14. decembra do 31. marca. Zagon smučišča šele v drugi polovici decembra je imel velik vpliv na povpraševanje tudi po hotelskih namestitvah, zato je bilo tudi število smučarjev manjše od načrtovanega. Dodatne snežne padavine so pogoje izboljšale, zato je bil obisk v januarju dvakrat boljši kot lani. Enako je bilo tudi v februarju, saj so takrat zagnali smučišče s 100 % zmogljivostmi.

V sezoni 2014/2015 je smučišče obratovalo 107 smučarskih dni (lani od 1. 12. do 30. 3., skupaj 114 dni). Smučišče je obiskalo 54.000 smučarjev (lani 46.000 in predlani 61.000 smučarjev).

V letošnji sezoni je veliko težav povzročal močan veter na smučišču, zaradi katerega ni bilo mogoče učinkovito zasneževanje, saj je veter odpihnil veliko količino naravnega in umetnega snega. Manjše je tudi število smučarjev na lep sončen, a vetroven dan, saj je užitek smučanja takrat precej zmanjšan.

V času šolskih počitnic so na Golteh zabeležili za 10 % večji obisk smučarjev v primerjavi z letom 2014 ter za 50 % večji obisk kot v letu 2013.

Golte so bile v letošnji zimski sezoni gostitelj svetovnega pokala v telemark smučanju, skrbeli pa so tudi za pestro dogajanje na smučišču. Ponovno so pripravili dogodek Golte ski gourmet, kjer  so gostili 3 vrhunske slovenske vinarje in 3 vrhunske kuharje in restavracije, med njimi tudi selektorja slovenske mladinske kuharske reprezentance, Boruta Jakiča.

Golte so bile prvič tudi gostitelj štirih FIS tekem, saj so pridobili homologacije za smučarske proge. Bili so gostitelji več kot 40 tekmovanj podjetij, sindikatov in drugih športnih organizacij.

Tudi hotelske kapacitete so bile dobro zasedene. V povprečju ocenjujejo 20 % večjo zasedenost kapacitet v zimski sezoni. V izjemnem porastu je število gostov iz Madžarske, tudi število Hrvaških gostov se povečuje.

Do prvomajskih praznikov bo center Golte obratoval le za najavljene skupine. Z rednim obratovanjem bodo spet začeli 30. 4. 2015. V poletni sezoni načrtujejo odprtje gorsko kolesarskega centra s kolesarskim parkom, nadgradili bodo vsebine v Alpskem vrtu na Golteh, obstoječe pohodniške poti bodo dopolnili z novimi in dodali označitve in panoramske-info table. 
Prvega maja bo na Golteh potekalo tradicionalno prvomajsko druženje z ansamblom Golte. Svoja vrata odpira tudi Alpski vrt, ki vabi na ogled več kot 100 alpskih rastlin. Še posebej vabljeni na ogled avriklja.

Konec maja bo na Golteh potekalo državno prvenstvo v gorskih vzponih in dvodnevni tekaški dogodek namenjen gorskim tekačem.

Poletno ponudbo bodo dopolnili z novimi vsebinami na akumulacijskem jezeru, kjer bodo omogočili vožnjo s čolni, vodni zorbing in sprostitvene piknik prostore. Del ponudbe ostaja tudi plezalna stena, izposoja koles, vodeni pohodi, nordijska hoja, v načrtu pa je nadgradnja zip line parka.

Poletna sezona predstavlja za Golte izjemno velik izziv. Z razširitvijo ponudbe aktivnosti želijo na planino privabiti nove obiskovalce, ki iščejo kakovostne možnosti preživljanja prostega časa v naravnem okolju. V sodelovanju s ponudniki turističnih storitev v Savinjski in Šeleški dolini so oblikovali nove produkte, med katere sodi tudi produkt Po zajli gor – po zajli dol, ki je nastal v sodelovanju z Muzejem premogovništva Slovenije.

Objavljeno: 10-04-2015