Nezgoda s smrtnim izidom v Premogovniku Velenje

Danes ponoči, v sredo, 19. novembra 2014, okrog polnoči, je na trasi glavnega odvoza v območju transporterja z gumijastim trakom T40 v jami Pesje Premogovnika Velenje, to je približno 200 m pod površino zemlje, prišlo do nezgode s smrtnim izidom. V dogodku je bil udeležen 1 rudar. Do nezgode je po prvih indicih prišlo zaradi nepazljivosti delavca pri čiščenju premoga pod obratujočim transporterjem z gumijastim trakom.

Kmalu po dogodku sta na prizorišče prišla tudi rudarska inšpektorja. Poleg inšpektorjev sta si mesto nezgode ogledala tudi preiskovalni sodnik in državni tožilec. Preiskava vzrokov nezgode še vedno poteka. Proizvodni proces je bil ustavljen do zaključka ogleda mesta nezgode. Proizvodnja v Premogovniku Velenje je s 1. izmeno normalno stekla.

»Tragični dogodek nas je globoko pretresel. Iskreno sočustvujemo s svojci ponesrečenega rudarja. Varstvo in zdravje pri delu je eden ključnih strateških ciljev Premogovnika Velenje, zato preprečevanju nezgod in osveščanju zaposlenih o pomenu varnega dela v skladu s predpisi in pravili posvečamo veliko pozornost. Obžalujemo vsako nezgodo in se s številnimi ukrepi trudimo, da bi njihovo število še znižali.«

Dolgoročni trendi sicer kažejo, da se število delovnih nezgod v Premogovniku Velenje zmanjšuje. Če smo še pred dvajsetimi leti imeli več kot 1000 nezgod na leto, se je ta številka v zadnjih letih spustila krepko pod 100. Letos se je do te zadnje nezgode pripetilo 75 nezgod lažjega značaja, lani smo imeli v Premogovniku Velenje 77 nezgod, leta 2012 76 in 2011 64 nezgod. Zadnji delovni nezgodi s smrtnim izidom sta se v Premogovniku Velenje pripetili leta 2003, ko je prišlo do vdora plina.

Objavljeno: 19-11-2014