V Muzeju premogovništva Slovenije večmedijska razstava POZOR, DELO!

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju so včeraj odprli večmedijsko razstavo POZOR, DELO!, ki bo prihodnje leto na ogled tudi v Slovenskem etnografskem muzeju, gostovala pa bo še v štirih evropskih državah. Skrbno sestavljena krpanka različnih stripovskih pripovedi, ki se vrtijo okoli tematike sodobnega dela, je umetelno izdelana iz mnogih resnih in duhovitih pa tudi izzivalnih in raziskovalnih umetniških pristopov k temi iz teorije ali osebnih izkušenj.

Navdihnjeno z dinamično družbeno situacijo in spreminjanjem vloge dela v njej je uredništvo Stripburgerja lani k sodelovanju pozvalo stripovske avtorje. Rezultat je mednarodna stripovska antologija z naslovom Workburger, ki predstavlja nekatere izmed največjih mojstrovin svetovno priznanih rokodelcev/rokodelk, mojstrov/mojstric stripovskega medija. Sodelujoči avtorji so predstave o delu črpali tako iz teorije kot osebnih izkušenj. Stripburger je nadalje angažiral še druge ustvarjalce, ki so posvetili svoje misli, poglede,  stripe, sitotiskane plakate, instalacije, objekte, videe, kri, znoj in solze konceptu dela ter ustvarili večmedijsko razstavo POZOR, DELO!. Dela umetnikov iz desetih držav svojo mednarodno pot začenjajo v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju, kjer bodo na ogled do 22. decembra 2013.

»Tako kot je umetnost neke vrste projekcija ustvarjalca samega, je naše delo in delo predhodnih generacij zaslužno, da ima Premogovnik Velenje danes v okolju velik ugled. Delo je ena od človekovih najpomembnejših vrednot in postavlja človeka na najvišjo točko razvoja bivanja na našem planetu. V Premogovniku Velenje se ponašamo z vrsto odličnih rezultatov in projektov, ki nam jih je uspelo doseči v vseh teh letih in desetletjih. Prepričana sem, da smo zaposleni ponosni na svoje podjetje in da je tudi dandanes še kako častno biti rudar,« je razstavo POZOR, DELO! na pot pospremila članica Uprave – delavska direktorica v Premogovniku Velenje Sonja Kugonič in dodala: »Ravno tukaj, v Muzeju premogovništva Slovenije, se je rudarjenje začelo po odkritju glavnega lignitnega sloja, davnega leta 1875, ki šteje kot »rojstno leto« velenjskega premogovnika. Vso svojo zgodovino je premogovnik dajal delovna mesta ljudem od blizu in daleč in tako je tudi danes – da bodo svoj poklic lahko opravljale tudi naslednje generacije, pa si bomo vsi skupaj prizadevali tudi v bodoče.«

Vsebino razstave POZOR, DELO! je kustosinja in urednica Katerina Mirović iz Foruma Ljubljana pojasnila takole: »Ta ideja o prikazu dela skozi stripovskega medija Stripburger je zorela par let. Delo je zanimiva tema, saj nas spremlja skozi vse življenje. Prisotno je v različnih stvareh in obdobjih. V zadnjih desetletjih in tudi stoletjih se je delo zelo spreminjalo, prav tako se je spreminjal tudi odnos do dela in delovnega človeka. S to mednarodno antologijo smo želeli poudariti raznolikost dela. Dela preko 50 avtorjev, večinoma iz Evrope, so predstavljena na razstavi POZOR, DELO!, ki smo jo nadgradili tudi s posebnimi plakati portugalske skupine v sitotisk tehniki.«

Odprtje razstave sta z glasbenim nastopom popestrila učenca Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje. Na harmoniko sta zaigrala Urška Šehić in Nejc Zajc.

Objavljeno: 08-11-2013