Pika Nogavička bo spoznavala rudarsko dediščino

Ko zadiši po jeseni, Velenje preplavijo Pike Nogavičke. In kot se za mesto, ki je zraslo iz premoga, spodobi, bo tudi v Pikinem mestu ob Velenjskem jezeru moč doživeti utrip podzemlja. Ustvarjalnice iz premoga, skriti »zakladi« in prijazni krtek Ligi, ki se bo občasno pridružil otrokom, je le nekaj namigov za spoznavanje rudarske dediščine.

V Velenju bo od 22. do 28. septembra 2013 potekal že 24. Pikin festival. Navihani Piki bo družbo občasno delal krtek Ligi, prijazna maskota Premogovnika Velenje. Našli ga boste v Pikinem mestu, v bližini šotora pred katerim vas bo pričakal lesen zaboj, napolnjen s pravim premogom. Mali in veliki otroci bodo lahko iz njega ustvarili pokrajino, med premogom pa se bo mogoče našel kakšen »zaklad«. Šotor bo odet v črno – »knapovsko« – barvo, v njem pa bodo prikazane stare karte jamomercev, če boste imeli srečo, boste jamomerca lahko tudi videli. Za najmlajše bodo pripravili še kotiček s pobarvankami, domov pa boste lahko odnesli tudi kakšen spominek.

Obisk največjega otroškega festivala v Sloveniji je priložnost za ogled Muzeja premogovništva Slovenije, ki se nahaja le streljaj od osrednjega prireditvenega prostora. 160 metrov pod zemljo vas čaka prava podzemna pustolovščina. Ura in pol vznemirljivega potovanja je sklenjena z vožnjo z vlakom po podzemni železnici. V Razstavišču Barbara je vse do 25. oktobra na ogled tudi izjemno zanimiva in poučna razstava o zakladnici naravoslovja idrijske dediščine. Muzej lahko obiščejo vsi – ne glede na starostne, gibalne, jezikovne in druge omejitve ter vremenske pogoje. Za njegov obisk je potrebna predhodna rezervacija na 03 5870 997. Več informacij na http://muzej.rlv.si/si/.

Na Pikinem festivalu se bosta predstavili še dve podjetji v Skupini Premogovnik Velenje – HTZ Velenje s ponudbo vražjih spodnjic s hudomušnimi napisi izdelanimi posebej za to priložnost (www.vrazjegate.si) in programom AquaVallis (www.aquavallis.si) ter Zimsko-letni turistični center Golte (www.golte.si) s ponudbo za prihajajočo zimsko sezono.

Objavljeno: 21-09-2013