Muzej premogovništva Slovenije in Vražja modna revija na MOS-u v Celju

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju se je v soboto, 14. septembra, predstavil na sejemskem razstavišču v Celju v okviru 46. Mednarodnega obrtnega sejma. Za obiskovalce sejmišča so dvakrat izvedli prireditev Skok čez kožo, pridružili pa so se jim tudi velenjski knapi z Vražjo modno revijo.

Na razstavnem prostoru v dvorani M, ki so ga v muzeju pripravili skupaj s Savinjsko-šaleško območno razvojno agencijo, so obiskovalcem na kratko predstavili zgodovino premogovništva na Slovenskem. Za obiskovalce, ki so se želeli vsaj malo preizkusiti v poklicu rudarja, pa so pripravili tradicionalni Skok čez kožo, ki izvira iz 16. stoletja. Zaradi velikega zanimanja so tega izvedli kar dvakrat. Prvič ob 11. uri na prireditvenem odru v dvorani M, zaradi izredno velikega zanimanja in na povabilo Celjskega sejma pa so drugi Skok čez kožo pripravili kar na osrednjem sejemskem prireditvenem prostoru, kjer so se jim z Vražjo modno revijo pridružili tudi velenjska knapa Igor in Joži z manekenkama. Številni obiskovalci sejmišča, tako otroci kot tudi starejši, so pogumno povedali svoje generalije in rudarsko geslo ter s soda skočili čez kožo. Tudi dve ženski predstavnici sta se znašli med njimi in zagotovili, da se bosta kmalu podali tudi na edinstveno podzemno pustolovščino 160 metrov pod zemljo.

Muzej premogovništva Slovenije vse od ustanovitve leta 1999 daje velik poudarek ohranjanju bogate tradicije slovenskega premogovništva – vse od prvih najdb do Velenjske odkopne metode, ki je ime Premogovnika Velenje popeljala v svet. Skok čez kožo so v čeških in slovaških rudnikih uvedli svečano sprejemanje novincev. Bolj ali manj po starih običajih ga ohranjajo ponekod v Evropi, v Sloveniji na Naravoslovnotehniški fakulteti in v Premogovniku Velenje. Osnova običaja je bila včasih in je še danes sprejem novincev med stare rudarje. Letos konec junija so v Velenju na že 53. Skoku čez kožo pred skoraj 5000-tisočglavo množico v rudarski stan sprejeli 62 novincev.

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju vas vabi 160 metrov globoko pod zemljo. Različna prizorišča iz življenja in dela rudarjev oživijo s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme. Ura in pol vznemirljivega potovanja, v katerem obiskovalci spoznajo mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja velenjskega Premogovnika, je sklenjena z vožnjo z vlakom po podzemni železnici. Muzej lahko obiščejo vsi – ne glede na starostne, gibalne, jezikovne in druge omejitve ter vremenske pogoje. Pustolovščino v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju 160 metrov pod zemeljskim površjem lahko doživite od torka do nedelje med 8.30 in 17. uro (sprejem zadnje skupine za podzemni del muzeja od torka do nedelje ob 15.00) ter vsak prvi četrtek v mesecu od 11.30 do 19.30 (sprejem zadnje skupine ob 18.00). Ogled podzemnega dela za posameznike in družine je možen ob 9.00 in 13.00 med tednom ter ob 9.00, 12.00 in 15.00 ob vikendih oz. se priključijo k že oblikovani skupini. Ob ponedeljkih je muzej zaprt. Potrebna je predhodna rezervacija. Rezervacije sprejemajo vsak delovni dan od 8.30 do 16.30 na 03 5870 997. Več informacij na http://muzej.rlv.si/si/.

Objavljeno: 16-09-2013