Zakladnica naravoslovja idrijske dediščine v Muzeju premogovništva Slovenije

V Razstavišču Barbara Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju so v četrtek, 5. septembra 2013, odprli razstavo z naslovom Idrija – zibelka naravoslovja. Pred predstavitvijo zakladnice naravoslovja idrijske dediščine je direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec na tematskem predavanju predstavila tamkajšnjo dediščino živega srebra.

Muzej premogovništva Slovenije bo vse do 4. oktobra 2013 gostil razstavo z naslovom Idrija – zibelka naravoslovja, ki jo je pripravil v sodelovanju z Rudnikom živega srebra Idrija, Mestnim muzejem Idrija in Prirodoslovnim muzejem Slovenije.

Pred včerajšnjim slavnostnim odprtjem razstave je zbrane najprej nagovorila direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec, ki je na tematskem predavanju predstavila najstarejše slovensko rudarsko mesto: »Ponosni smo na to, da je bila leta 2012 dediščina živega srebra Idrije skupaj z Almadénom vpisana na UNESCO Seznam svetovne naravne in kulturne dediščine.«

Obe mesti, tako Idrija kot Velenje, imata rudarske korenine in se ponašata z bogato rudarsko dediščino, je povedala Martina Peljhan iz Rudnika živega srebra v Idriji: »Razstava predstavlja zelo majhen delček iz mozaika zgodovine idrijske naravoslovne dediščine ter izbrane predmete iz zakladnice geološke in botanične dediščine, poimenovane po Idriji in idrijskih naravoslovcih. Naša edinstvena svetovno pomembna naravna dediščina je idrijsko živosrebrovo rudišče.« Razstava prikazuje nastanek rudišča in dogodke, ki so se zgodili pred več kot 230 milijoni let, ob predstavljenih rudah pa je moč občudovati tudi barviti mineralni svet. »Zaradi rudnika so v Idrijo prihajali številni naravoslovci, ki so raziskovali živi in neživi svet, ne samo na idrijskem, ampak širšem evropskem prostoru. Predstavljene so zanimive življenjske zgodbe naravoslovcev ter njihova najpomembnejša dela, s katerimi so že v 18. in 19. stoletju postavili temelje številnim vedam,« je še dodala Peljhanova.

Razstavo je na pot pospremil svetovalec predsednika Uprave za področje varnosti v Premogovniku Velenje Boris Potrč: »Veliko je razlogov, zakaj je Idrijo vredno obiskati. Če so Benetke mesto na vodi, je Idrija mesto na rudniku. Vsekakor smo lahko ponosni, da razstavo gostimo v premogovniškem muzeju.«

Dogodek so popestrili učenci Orffove skupine Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje.

Več informacij:

Stojan Špegel
vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692
http://muzej.rlv.si/si/.

Objavljeno: 06-09-2013