Podzemna pustolovščina navdušuje vse generacije

Popolnoma prenovljeni podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije si je od ponovnega odprtja ogledalo več kot 5.000 obiskovalcev

Od 6. aprila 2013 je v Velenju ponovno na ogled popolnoma prenovljeni podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije. V dveh mesecih je podzemno pustolovščino doživelo že več kot 5.000 obiskovalcev z vsega sveta, med drugim iz Dubaja, Izraela in z Japonske. Izjemen obisk beležijo tudi na prireditvah – v maju so se na najglobljem turnirju pokra v Sloveniji zbrali znani Slovenci, na najglobljem spektaklu smeha na svetu pa so se predstavili odlični stand up komiki. 6. junija bo v Ligijevem salonu skoraj 200 metrov pod zemljo svoj zadnji roman Zahod jame, ki je tudi med nominiranci za kresnika, najboljši slovenski roman, predstavil avtor Peter Rezman.

Muzej premogovništva Slovenije z razkritjem pravega utripa podzemlja že skoraj trinajst let navdušuje vse generacije. Prevzem rudarskih oblačil – čelade in površnika – ter rudarske malice so obvezni pred spustom v jamo z več kot 120 let starim dvigalom. Sprehod po najstarejši jamski progi skupaj z zanimivimi scenami in lutkami, ki oživijo s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme, odkriva zgodbe iz podzemlja. Prikaz dela rudarjev nekoč in danes na zanimiv način podaja znanje o premogovništvu in predstavlja svojevrstno doživetje. Ura in pol vznemirljivega potovanja je sklenjena z vožnjo z vlakom po podzemni železnici.

Na površju se pustolovščina ne konča. Obiskovalcem je na ogled bivališče iz tridesetih let minulega stoletja, ki prikazuje skromno življenje rudarjev v tistem času. Natančna podoba razvoja slovenskega premogovništva pa je prikazana v desetih tematskih sklopih. V muzejskem parku so nameščene scene, ki predstavljajo lesene podgradnje, zgodovino premogovništva v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki, podgradnjo z jeklenim ločnim podporjem, zgodovino in razvoj jaškov ter pregled jamskih voznih enot ob starem rudniškem jašku.

Interaktivno doživetje posameznih prostorov muzeja je na ogled na spletni povezavi http://muzej.rlv.si/si/virtualna-razstava. Na spletni strani Muzeja so na voljo tudi številne zanimivosti povezane s premogovništvom, med drugim slovar rudarskih izrazov in za najmlajše spletno igrišče »Ligijev premogovnik.«

Muzej premogovništva Slovenije je vse bolj prepoznaven tudi po odličnih razstavah, ki jih gosti. Do 30. junija 2013 je v Kopalnici na ogled razstava z intervencijami v prostor avtorjev Anžeta Severja in Toma Staniča, v Beli garderobi pa svoja likovna dela predstavlja akademska slikarka Klementina Golija. Do 30. avgusta 2013 se prav tako v Beli garderobi na razstavi Štirje avtorji na kosu premoga predstavljajo avtorji zaposleni v Premogovniku Velenje – Stojan Špegel, Miran Beškovnik, Ivo Hans Avberšek in Aleksander Kavčnik.

Več informacij:
Stojan Špegel
vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692
http://muzej.rlv.si/si/.

Objavljeno: 07-06-2013