Odpeta poezija na večeru serenad Rudarskega okteta Velenje

Romantične zgodbe, čustvene melodije, doživeta interpretacija in odlični izvajalci so zaznamovali večer serenad Rudarskega okteta Velenje in njihovih gostov. 26. januarja 2013 je bila Orgelska dvorana Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje prežeta z nepozabno energijo glasbenih izvajalcev.

Večer serenad Rudarskega okteta Velenje ni pustil ravnodušnih niti najbolj zahtevnih poslušalcev. Že v uvodu so člani okteta v pesmih Spomin na zimski večer, Na trgu in Ponoćna serenada dokazali, da v sebi nosijo ljubezen do petja. Verzi, ki zaznamujejo spomine in burijo domišljijo, so zazveneli tudi iz ust sopranistke Petre Turk Rupreht, ki je odpela čudovito arijo O mio babbino caro in Jesensko pesem. V skladbah Ciganka Marija in napolitanski O sole mio se je predstavil tenorist Sergej Rupreht. Koncert sta popestrila dijaka Šolskega centra Velenje, ki sta na simpatičen način spodbudila razmišljanje o ljubezni nekoč in danes. Strast, silna čustva in tragičnost ljubezni je bilo začutiti v Verdijevi operi La Traviata in opereti Vesela vdova Lippen schweigen, ki sta jo skupaj odpela zakonca Rupreht. Na klavirju ju je spremljala Mateja Pleteršek. V pesmi Kaj pa je tebi, ljubica sta se pridružila še članom Rudarskega okteta Velenje. Le-ti so s pesmimi Zrasle so tri drobne konoplje, Daleč nekje in Vabilo dokazali, da spadajo med tiste vokalne skupine, ki zmorejo in želijo nekaj več.

Koncert je bil priložnost za zahvalo mag. Marjanu Kolencu, predsedniku okteta med letoma 1993–2013. »Zahvaljujem se zdajšnjim in nekdanjim članom okteta za priložnost, da sem lahko kar dvajset let užival na koncertih, kot je današnji, ter drugih nastopih in nepozabnih druženjih. Prepričan sem, da bo oktet deloval še mnogo let, saj so vanj vključeni izjemni pevski navdušenci.« Mag. Kolenc je predsednikovanje okteta predal svojemu nasledniku Ivanu Pohorcu, sicer vodji Proizvodnega področja in glavnemu tehničnemu vodji Premogovnika Velenje.

Umetniška vodja Rudarskega okteta Velenje Danica Pirečnik je povedala, da je bilo izhodišče za izbor koncertnega programa poezija: »Če izbiramo skladbe iz obdobja romantike, imamo za podlago vedno besedila svojih pesnikov, kot so Kette, Murn, Jenko in drugi, saj je pesem v bistvu odpeta poezija. Pri izbiri programov se trudimo, da poslušalcem ponudimo nekaj novega, svežega in da je vsak koncert svojevrstno presenečenje.« Pirečnikova je še dodala, da so člani okteta s svojo tehnično usposobljenostjo in kakovostjo zvoka zagotovo pripravljeni na prihodnje izzive.

Objavljeno: 29-01-2013