Harmonikarji Premogovnika Velenje obeležili 15-letnico delovanja

V petek, 14. decembra, je bilo v Muzeju premogovništva Slovenije še posebej veselo. 24-članski Harmonikarski orkester Barbara Premogovnika Velenje, ki ga pod mentorstvom znanega glasbenega pedagoga Mira Klinca vodi mag. Bojan Lajlar, je praznoval 15-letnico svojega delovanja in ustvarjanja.

V do zadnjega kotička napolnjeni prezivnici Muzeja premogovništva Slovenije so harmonikarji priredili koncert, na katerem so predstavili svojo novo zgoščenko z naslovom Iz teme v svetlobo. Vse skladbe, razen ene, ki so objavljene na novi zgoščenki, so posneli v Studiu Mimik v Libojah, skladbo Biti knap, ki so jo zaigrali skupaj z ansamblom Spev, pa so posneli v studiu Metulj v Novem mestu.

Na skoraj dve uri trajajočem koncertu so se harmonikarjem na odru pridružili še drugi glasbeniki. Za dobro razpoloženje so tako poskrbeli še Fešta Bend – Velenjski trubači, ansambel Spev, Rudarski oktet Velenje in ansambel Mira Klinca. Manjkal pa ni niti humorni vložek Klobasekovega Pepija.

Predsednik Uprave Premogovnika Velenje dr. Milan Medved je harmonikarjem čestital za njihov jubilej: »Ponosni smo, da so v naši sredini posamezniki, ki ohranjajo slovensko domačo glasbo. V Premogovniku Velenje s čutom za družbeno odgovornost podpiramo kulturne, športne in druge dejavnosti ter projekte, v katere verjamemo. V letih delovanja ste postali orkester, ki je dal in še vedno daje pomemben prispevek k ohranjanju slovenske kulturne identitete in prepoznavnosti Premogovnika Velenje tako v Sloveniji kot v tujini.«

Ustanovitelj in vodja orkestra mag. Bojan Lajlar je v svojem govoru dejal: »Harmonikarski orkester Barbara je edinstven v vseh pogledih, saj so že od njegove ustanovitve v njem zbrani različni profili sodelavcev, kot so rudarji, strojniki, nadzorniki, inženirji; ves čas pa je v ospredju prijateljstvo, tovarištvo in človeška toplina. Z veseljem ugotavljam, da smo del zaposlenih v Premogovniku Velenje, ki jim je blizu kultura – pa naj bo to glasbena, fotografska, literarna ali slikarska.«

Objavljeno: 17-12-2012