Zlata poroka 160 metrov pod zemeljskim površjem

Tretja sobota v novembru je bila za zakonca Borovnik in njune najbližje nekaj nepozabnega. V podzemnem delu Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju sta Hilda Borovnik in nekdanji rudar v Premogovniku Velenje Franc Borovnik po 50 letih skupnega življenja ponovno potrdila zakonske zaobljube. Poročil ju je nekdanji direktor velenjskega premogovnika dr. Franc Žerdin.

V Muzeju premogovništva Slovenije tudi po sanaciji podzemnega dela muzeja nadaljujejo z različnimi aktivnostmi in dejavnostmi, ki bi v muzej in v Velenje privabile čim večje število obiskovalcev. V ta namen so, poleg zgodovinskega in novega dela, uredili še obredni del muzeja, ki je sestavljen iz prostora za fotografiranje, Ligijevega salona in kapelice sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Tako urejen jamski prostor omogoča edinstveno doživetje pri organizaciji posebnih dogodkov, kot so poroke in praznovanja rojstnih dni.

Izvedba zlate poroke v podzemnem delu Muzeja premogovništva Slovenije je zakoncema Borovnik pomenila veliko, saj se je Franc Borovnik po 26 letih pokoja zopet vrnil v jamo in obudil spomine na delovne dni. Vodja Muzeja premogovništva Slovenije Stojan Špegel je ob tej priložnosti zlatoporočencema izročil simbolični zlati »markici« (označene markice sicer rudarji vzamejo s seboj na delo in jo po vrnitvi iz jame vrnejo na evidenčno tablo prisotnosti).

Objavljeno: 21-11-2012