Laibachova industrijska suita 200 metrov pod zemljo

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju se je kolo kulture na evropski ravni ponovno zavrtelo v petek, 19. oktobra 2012, ko je skupina Laibach prvič v svoji zgodovini koncert izvedla skoraj 200 metrov pod zemljo. Na spektaklu – zaradi izjemnega zanimanja so ga izvedli kar trikrat – s pomenljivim naslovom Kohle ist brot oz. Premog je kruh je bilo moč slišati Laibachove legendarne industrialne skladbe iz 80. let. Predstavili so se z glasbo, ki se nanaša na industrijsko tematiko, kakršno so igrali v začetkih Laibacha, nekje v obdobju med letoma 1980 in 1984. To je bila eksperimentalna, groba in industrijska glasba.
Predsednik Uprave Premogovnika Velenje dr. Milan Medved je pred koncertom povedal, da je Premogovniku Velenje ponovno uspelo dokazati, da znamo prestavljati meje in združevati na videz nezdružljive stvari. Ena takšnih je gotovo logistično izjemno zahteven koncert skupine Laibach v podzemlju Muzeju premogovništva Slovenije. Zahvalil se je članom zasedbe, »da so skupaj z nami pripravili zares odmeven dogodek, ki so ga poimenovali Kohle is Brot – Premog je kruh. Nihče drug kot mi sami se ne bi mogli bolj strinjati s to trditvijo. Za nas, celotno Šaleško dolino, in tudi za Zasavsko dolino, od koder izhajajo Laibach, lahko zatrdimo, da je zrasla na premogu, iz premoga in zaradi premoga. Premog nam daje kruh že stoletja in tako bo tudi v prihodnje.«
Z organizacijo koncerta smo tudi uradno odprli podzemni del Muzeja, ki smo ga uspešno sanirali, obnovili in celo nadgradili z dodatnimi scenami, ki bodo za obiskovalce še bolj zanimive. »Da smo kos vsem izzivom, je seveda zasluga naših zaposlenih,« je dodal dr. Medved, »ki so zaslužni, da smo podzemni del muzeja po januarskem požaru ponovno odprli. Današnji dogodek je najboljši pokazatelj tega, da naša dediščina ne bo šla v pozabo, da zapuščine dela mnogih generacij rudarjev ne bomo prepustili zgodovini. Posebno zahvalo ob tem bi rad izrekel vsem, ki ste pri tem sodelovali in pomagali tudi z mnogimi, več kot 1000 udarniškimi urami – ne le naši zaposleni, tudi naši upokojenci. Vse to kaže, da je tovariški, udarniški duh v premogovniku Velenje še zelo živ in da ravno z ohranjanjem tradicije, ponosa na naše delo, tudi nikoli ne bo zamrl.«
Predsednik Uprave Premogovnika Velenje je skupini Laibach predal kipec sv. Barbare, zavetnice rudarjev in simbol rudarstva, ter s tem tudi uradno odprl podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju.
Kohle ist Brot (Premog je kruh) je stara nemška fraza z močno socialno konotacijo v smislu, da je delo kruh oziroma da je industrija kruh. V teh kriznih časih si jo je, kot je za medije pojasnil član skupine Laibach Ivan Novak, mogoče razlagati na različne načine. Tudi na primeru zapiranja premogovnikov po Sloveniji, zaradi česar premogovniška dejavnost izginja. »Ne gre zgolj za premog, temveč za to, da vsaka država potrebuje svoje vire preživetja, svojo industrijo in proizvodnjo,« je Novak povedal o konceptu projekta.
Člani skupine Laibach so se v Muzeju premogovništva Slovenije predstavili že v začetku septembra, ko so postavili na ogled razstavo z naslovom Laibach Kunst – Glűck auf (ali v slovenskem prevodu Srečno). Pri koncertih ni šlo za galerijsko izražanje, ampak za koncertni performans, ki je bil pravo doživetje za vse ljubitelje tovrstne glasbe. Udeleženci so se do mesta koncerta najprej spustili z več kot 120 let starim rudarskim dvigalom, nato so se sprehodili po najstarejši jamski progi. Poseben pečat je koncertu dal akustičen prostor z odrom, ki je dobil ime po Ligiju, simpatični maskoti šaleškega premogovništva. Ligijev oder stoji v značilnem rudarskem ambientu, ki je omogočil nevsakdanje zvoke iz podzemlja v izvedbi članov skupine Laibach.
Na tem mestu je bil že pred časom izveden koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki je tokrat v zunanjem delu zaigral uspešnice Laibacha v izvedbi, ki je navdušila občinstvo že na odprtju njihove razstave. Razstava Laibach Kunst – Glűck auf je v Muzeju premogovništva Slovenije na ogled vse do 18. novembra 2012.

Foto: Miran Beškovnik

Objavljeno: 20-10-2012