26. Srečanje Šahtnčanov

V sredo, 29. avgusta 2012, so se v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju ponovno srečali Šahtnčani – tisti, ki so nekoč živeli v bližini Jaška Škale – Starega jaška. Tokratnega srečanja, ki je bilo že šestindvajseto zapored, se je udeležilo 24 Šahtnčanov.

Šahtnčani – prebivalci območja v okolici Jaška Škale, ki sega od Glinškovega klanca do Rudarskega doma – so se prvič srečali davnega leta 1987 in takrat so si obljubili, da mora to srečanje postati tradicionalno. Pred dvema letoma se jim je pridružilo društvo Revivas Škale, pri letošnji organizaciji pa sta sodelovala še Premogovnik Velenje in Mestna občina Velenje. Srečanja so se tudi tokrat še posebej razveselili tisti, ki so se preselili v druge kraje, saj je to edinstvena priložnost za ponovno snidenje z nekdanjimi sovaščani.

Prisotne je pozdravila predsednica društva Revivas Verica Pogačar. Predstavila je program srečanja in goste popeljala na ogled razstave Izgubljeni kraji v novi luči, ki prikazuje izginjanje krajev zaradi premogovništva, današnjo podobo Šaleške doline in podobne primere krajev s premogovniških območij v Evropi. Razstava je ena od zgodb Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012.

»Vesel sem, da se srečujete že toliko let zapored ter ohranjate tradicijo, korenine in obujate spomine,« je v imenu Premogovnika Velenje spregovoril direktor PV Investa mag. Drago Potočnik. »Posledice, ki so nastale zaradi odkopavanja premoga, ste občutili, saj ste živeli v neposredni bližini kraja, kjer se nahajamo danes. Zavedamo se, da je bilo vaše življenje močno zaznamovano z delovanjem velenjskega Premogovnika in Termoelektrarne Šoštanj, zato dajemo danes velik poudarek družbeni odgovornosti. Obiskovalci ob ogledu naše doline ne morejo verjeti, da tukaj pridobivamo premog, saj smo s sanacijo degradiranih površin območju dodali nove vsebine. Gre za edinstven primer – ne samo v Evropi, ampak tudi v svetu«, je sklenil mag. Potočnik.

Podžupan Mestne občine Velenje dr. Franc Žerdin je izrazil zadovoljstvo glede dobrega sodelovanja med Občino in Premogovnikom Velenje ter poudaril izjemen pomen izgradnje bloka 6 TEŠ za ohranitev delovnih mest v Šaleški dolini.

Udeleženci srečanja so si v Muzeju premogovništva Slovenije ogledali še prizorišče Antona Aškerca ter prizorišča v muzejskem parku. Vožnja v bližini jezer, ki so nastala zaradi odkopavanja premoga, jim je omogočila spoznavanje novih vsebin, ki jih le-ta ponujajo, obiskali so tudi vas Škale. Šahtnčani so srečanje sklenili v Restavraciji Jezero z obljubo, da se ponovno snidejo prihodnje leto.

Objavljeno: 30-08-2012