Zadnji vodeni ogledi po Izgubljenih krajih

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju so maja odprli mednarodno razstavo Izgubljeni kraji v novi luči, ki so jo organizirali društvo Revivas Škale, Premogovnik Velenje in Muzej Velenje. Odprtja so se udeležili številni domačini, ki so morali zapustiti svoje domove zaradi premogovništva, ter visoki gostje iz sodelujočih krajev.

V Kopalnici in Beli garderobi Muzeja premogovništva Slovenije so na ogled fotografije krajev in zaselkov v Šaleški dolini, ki jih danes zaradi izkopavanja premoga ni več. Razstava poleg fotografij, slik in dokumentov o izginjanju vasi in manjših krajev v lokalnem okolju v 20. stoletju prikazuje tudi druge kraje iz premogovniških območij v Evropi, ki so doživeli in še doživljajo podobno usodo: slovenska Zabukovica, nemška Horno in Großgrimma, črnogorska Pljevlja, bosanska Tuzla ter hrvaško Mursko Središće.

Šaleška dolina, ki je bila zaradi premogovništva in energetske dejavnosti najbolj prizadeta v 80. letih prejšnjega stoletja, danes kaže popolnoma drugačno podobo. Z načrtnim delom je Premogovniku Velenje uspelo preoblikovati industrijsko dolino v lepo okolje z novimi vsebinami, ki pritegnejo tako domačine kot obiskovalce od drugod, zato danes Šaleška dolina ne kaže podobe rudarske pokrajine.

Razstava Izgubljeni kraji v novi luči bo na ogled do 31. avgusta 2012 ter poteka v okviru programa Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012 in jo delno sofinancira Mestna občina Velenje.

Vodeni ogledi po razstavi “Izgubljeni kraji v novi luči” bodo v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju potekali še v petek, 24. 8. 2012, ob 15. uri; v soboto, 25. 8. 2012, prav tako ob 15. uri in v sredo, 29. 8. 2012, ob 10. uri.

Prijazno vabljeni.

Objavljeno: 21-08-2012