V PV Zimzelenu na potovanje po svetu kar v copatih

Poletje je čas počitnic in potovanj, na katera pa mnogi ljudje iz različnih razlogov ne morejo. Med temi so večinoma tudi stanovalci PV Centra starejših Zimzelen, a bodo v juliju in avgustu kljub temu imeli priložnost spoznati veliko sveta.

Po različnih državah na vseh kontinentih, razen Avstralije, jih bo popeljala Andreja Šifer, prof., ki je v preteklih letih vse predstavljene države tudi sama obiskala. Na treh predavanjih so stanovalci ob diapozitivih in s številnimi zanimivimi podatki že spoznali Kenijo, Čile in Bolivijo ter Indijo. Ponujena predavanja v poletnih mesecih so z veseljem sprejeli in vedno jih prisluhne okoli 30.

Predavanja so sicer del projekta podjetja Invel Programi splošnega neformalnega izobraževanja odraslih od 2012 do 2014, katerega namen je zviševanje splošne izobraženosti in razvoj ključnih kompetenc odraslega prebivalstva. V dveh letih bodo izvedli štirinajst različnih programov splošnega neformalnega izobraževanja odraslih na območju Savinjske regije.

Stanovalci in zaposleni PV Zimzelen sicer sodelujejo še v drugih različnih projektih. V maju so sodelovali pri postavitvi razstave SUStainART v sklopu Evropske prestolnice kulture, sredi julija pa so uspešno zaključili trimesečno sodelovanje z Ljudsko univerzo Velenje pri usposabljanju bodočih socialnih oskrbovalk. Predmetnik za preverjanje in potrjevanje nacionalne poklicne kvalifikacije socialni oskrbovalec v sklopu osebna oskrba zahteva praktično usposabljanje v domu za starejše. Tako je v PV Zimzelen najprej potekalo kuhanje na bivalni enoti, nato pa so kandidatke opravljale še 20-urni praktični del izvajanja osebne oskrbe osebe z demenco na varovani enoti. 12. julija so imele zaključni izpit in bile pri njem zelo uspešne.

Objavljeno: 19-07-2012