Ob dnevu rudarjev v Velenju že 52. Skok čez kožo

Velenje se je v petek, 29. junija 2012, znova odelo v rudarske barve, saj je ob 18. uri na Mestnem stadionu potekal že 52. Skok čez kožo. Po starem običaju so v rudarski stan sprejeli 66 novincev. Častni skok je opravil Oto Gradišnik, dolgoletni član rudarske reševalne čete in ustanovitelj Rudarskega okteta Velenje. Zbrane je uvodoma pozdravil dr. Milan Medved, predsednik Uprave Premogovnika Velenje, rudarje pa sta nagovorila tudi župan MO Velenje Bojan Kontič in župan Občine Šoštanj Darko Menih.

V čast praznovanja dneva rudarjev so slovesno obeležili tradicionalni skok čez kožo. Mesto so zavzeli rudarski uniformiranci, zaplapolale so rudarske zastave in že navsezgodaj zadoneli zvoki budnice Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. S Skokom čez kožo daje Premogovnik Velenje poseben pomen rudarskemu poklicu – poklicu, ki je Šaleško dolino še posebej zaznamoval. S 66 letošnjimi so tako do danes na slovesni prireditvi v rudarski stan sprejeli že 3.480 novincev, dijakov rudarske, strojne in elektro smeri ter v zadnjih letih tudi inženirjev rudarstva in geotehnologije. V Velenje je običaj prišel po 2. svetovni vojni in se ustalil od leta 1961, ko je šolanje zaključila prva generacija učencev v tedanji Industrijski rudarski šoli.

Na Skoku čez kožo so letos že peto leto zapored razglasili naj sodelavce oziroma sodelavke in naj skupine v Skupini Premogovnik Velenje. Za naj sodelavce so bili izbrani Nahid Melić in Vili Grm iz Premogovnika Velenje, Tomaž Parfant iz HTZ Velenje, Mladen Jurković iz Gosta, Vida Žirovnik iz PV Investa in Janja Koželj iz PV Center starejših Zimzelen.

Za naj skupino Premogovnika Velenje in HTZ Velenje je bila izbrana Reševalna služba (Jamska reševalna četa, Reševalno servisna dejavnost in protipožarna intervencijska ekipa), za naj skupini Premogovnika Velenje sta bili izbrani Projektna skupina Mariovo in Pripravsko moštvo številka 13, iz povezanih družb pa naslednje: iz HTZ Velenje Moštvo za izgradnjo lakirnice HTZ, iz RGP Betonarna in vozniki avtomešalcev, iz Gosta Kolektiv hotela Barbara, iz PV Investa Skupina za geodetski nadzor gradnje in geodetska dela pri TEŠ ter iz PV Center starejših Zimzelen Čistilke.

Organizatorji Skoka čez kožo so tudi letos pripravili svečano, atraktivno in zabavno prireditev, ki se je začela ob 17.30 na Titovem trgu v središču Velenja, od koder je parada uniformiranih rudarjev pod vodstvom mag. Matjaža Koželja krenila proti Mestnemu stadionu. Po skoku čez kožo se je srečanje nadaljevalo ob restavraciji Jezero na tradicionalnem rudarskem pikniku zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje in upokojencev.

Skok čez kožo vsako leto potrjuje, da rudarstvo v mestu še živi, da so rudarske vrednote kot so tovarištvo, pripadnost, pripravljenost pomagati in požrtvovalnost še prisotne med prebivalci Šaleške doline. Predvsem pa da ljudje cenijo rudarski poklic, ki je tesno povezan tudi z razvojem infrastrukture mesta. Velenje je in bo rudarsko mesto tudi v prihodnje.

Objavljeno: 04-07-2012