Velenjski godbeniki v Laškem posegli po zlatu

Pihalni orkester Premogovnika Velenje je v nedeljo, 20. maja 2012, v kongresnem centru v Thermani Laško, v konkurenci osmih godb na pihala na 32. tekmovanju slovenskih godb v koncertni težavnostni stopnji prejel Zlato plaketo.
Zmagovalec nedeljskega tekmovanja slovenskih godb v najzahtevnejši, koncertni težavnostni stopnji je Pihalni orkester Krka. Na tekmovanju, ki ga je v Laškem pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), se je letos predstavilo osem slovenskih pihalnih orkestrov z več kot 900 godbeniki. Med seboj so se pomerile: Laška godba na pihala, Godba Slovenskih železnic, Godba Cerknica, Pihalni orkester Premogovnika Velenje, Pihalni orkester Krško, Pihalni orkester Krka, Pihalni orkester občine Šentjernej in Pihalni orkester Zarja Šoštanj. Zlato plaketo je poleg Pihalnega orkestra Krka in Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, prejela še Godba Cerknica.
Vsak orkester je zaigral skladbo za ogrevanje, obvezno tujo skladbo italijanskega skladatelja C. A. Pizzinija –  Al Piemonte, obvezno slovensko skladbo slovenskega skladatelja Roka Goloba Godba na čudežnem vlaku in tretjo skladbo po lastnem izboru. Pihalni orkester Premogovnika Velenje je poleg obveznih zaigral skladbo Olivera Waespija – Il cantico in z oceno 90,65 % osvojil Zlato plaketo.
»V Pihalnem orkestru Premogovnika Velenje smo zadovoljni z igranjem na tekmovanju in seveda z uvrstitvijo, saj se na samem tekmovanju pretaka nekoliko »drugačna energija« kot na koncertu. Tekmovalni del tako od posameznika kot od celotnega orkestra zahteva popolno zbranost, usklajenost, povezanost in pripravljenost. Vsak tekmovalni nastop je edinstven in v največji meri je njegova realizacija odvisna od priprav, vaj, koncertov, ki jih orkester opravi med sezono. Ob tej priložnosti bi se rad ponovno zahvalil in čestital vsem članicam in članom, ki so prispevali k dobri uvrstitvi,« je po razglasitvi rezultatov povedal dirigent Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje Matjaž Emeršič. Med vsemi godbami je bila velenjska rudarska godba najštevilčnejša, saj šteje skoraj 100 članov. Ostale godbe s koncertno zasedbo imajo v povprečju 70 do 80 glasbenikov.
Nastope je ocenjevala petčlanska mednarodna strokovna žirija v sestavi Pieter Jansen (Nizozemska), Lovrenc Arnič (Slovenija), Marko Munih (Slovenija), Henrie Adams (Španija) in Alex Schillings (Nizozemska). Tekmovanje sta posnela tudi slovenska nacionalna televizija in radio ter ga uvrstila v svoj program.

Objavljeno: 21-05-2012