Muzej premogovništva Slovenije v Velenju gostitelj potujoče razstave Izrazi svoje upanje

Potujoča razstava Izrazi svoje upanje, ki je del programa Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, bo gostovala tudi v Velenju. Projekt, ki je nastal z namenom spodbujanja razmišljanja o integraciji in lokalni raznolikosti, si bo moč ogledati v petek, 11. maja 2012, med 12. in 18. uro na dvorišču Muzeja premogovništva Slovenije.

Zbirko slik z naslovom Izrazi svoje upanje (Show your hope) bo nizozemski pobudnik projekta Martin Voorbij predstavil na potujočem kamionu skozi različne zgodbe. Na predstavitvi boste lahko udeleženci glasovali za najljubšo sliko. Zbirka sicer šteje preko 600 del, v galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor pa je na ogled preko 100 del različnih avtorjev iz bivše Jugoslavije. Več o samem projektu najdete na spletni povezavi www.80questions.net.

Poleg gostujoče razstave sta v muzejskem parku na ogled dve novi sceni. Prva scena je prikaz starega načina lesene podgradnje in mejnikov v razvoju premogovniške dejavnosti v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki. Druga scena pa prikazuje tehnologijo podpiranja jamskega prostora z jeklenim ločnim podporjem.

V Razstavišču Barbara je do 15. maja na ogled zbirka rudarskih svetilk Mirana Mošnika. 16. maja pa bo v okviru Evropske prestolnice kulture odprtje razstave fotografij društva Revivas »Izgubljeni kraji v novi luči« o izginjanju vasi in manjših krajev v Šaleški dolini v 20. stoletju, predstavljeni pa bodo tudi nekateri drugi evropski kraji. Omenjena razstava bo na ogled do 31. avgusta.

Obisk je možen od torka do nedelje od 8.30 do 17.00 (sprejem zadnje skupine ob 15.00) ter vsak prvi četrtek v mesecu od 11.30 do 19.30 (sprejem zadnje skupine ob 18.00). Ob ponedeljkih je muzej zaprt.

Več informacij:

Stojan Špegel
vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692

PDF Embedder requires a url attribute

Objavljeno: 07-05-2012