V Premogovniku Velenje razstavlja slikar Jože Svetina

V razstavišču upravne zgradbe Premogovnika Velenje so v ponedeljek, 19. marca 2012, odprli razstavo slikarja in likovnega ustvarjalca Jožeta Svetine. V njegovih delih se odraža vračanje k naravi, sprehajanje ter čutenje zemlje, življenja in narave same. Njegova skrivnostna sporočila nas pritegnejo in veliko sporočajo – če si le dovolimo.

Jože Svetina raziskuje pokrajino v vseh letnih časih, v različnih vremenskih razmerah in svetlobnih pogojih. Zahajajoče sonce, jutranje meglice, bleščeča snežna odeja, svetloba spomladanskega sonca, sinje nebo in žareče obarvano jesensko listje. Vse to in še mnogo več je upodobljeno v njegovih delih. Sam pravi, da prične slikati, ko doživi trenutek, ki mu potisne čopič med prste in mu ta ukaže delati. Zatem se sprosti in življenje ima zanj znova velik smisel.

Jože Svetina je na odprtju razstave povedal, da je del tega okolja, v katerem živi, vse od Uršlje gore pa do Logarske doline. Vedno si rad vzame čas, da ustvarja v naravi. »Vedno skušam narisati kaj novega in na današnji razstavi so najnovejše slike. Moja službena pot, to je učiteljska, in umetniška, sta bili neločljivo povezani. Veliko utrinkov iz časa učiteljevanja je upodobljenih v slikah. Vesel sem, da se ti otroci, moji učenci, po nasvete še vedno obračajo name.«

Razstavo je odprl član Uprave Premogovnika Velenje dr. Vladimir Malenković: »Naš sokrajan in umetnik Jože Svetina je s svojim požrtvovalnim delom na pot pospremil mnogo generacij mladih, ob tem pa je bil aktiven tudi na umetniški ravni. Premogovnik Velenje je družbeno odgovorno podjetje, ne samo na področju do ljudi in okolja, temveč tudi na področju umetnosti. Umetnikova dela zaznamuje predvsem odnos do narave in napetost v pozitivni energiji, ki jo ljudje doživljamo. Tukaj lahko potegnemo smernice tudi s Premogovnikom Velenje in našo dejavnostjo, saj smo neločljivo povezani z naravo, ki nas vedno znova navdušuje in opozarja, da je nepredvidljiva in da jo moramo spoštovati, in na drugi strani z energijo, ki jo ustvarjamo ljudje, in energijo, ki je naš primarni produkt. S pomočjo teh fotografij bomo prejeli še več pozitivne energije, ki nas bo vodila pri vsakdanjem delu.

Razstava bo na ogled do 18. maja.

Objavljeno: 20-03-2012