Prva zaroka 160 metrov pod zemljo in rekorden dnevni obisk v Muzeju premogovništva Slovenije ob prazniku sv. Barbare

Letošnji praznik sv. Barbare – zavetnice rudarjev smo v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju, ki deluje pod okriljem Premogovnika Velenje, obeležili v nedeljo, 4. decembra, z dnevom odprtih vrat. Za obiskovalce smo svoja vrata odprli brezplačno in jim omogočili tudi ogled zbirk. Med 8.30 in 17. uro si je podzemni del muzeja ogledalo kar 834 obiskovalcev.

Za posebno presenečenje je poskrbel obiskovalec, ki je v Ligijevem salonu 160 metrov pod zemljo svoje dekle zaprosil za roko. To je bržkone prva zaroka, ki se je zgodila tako globoko pod površino zemlje in vsekakor prva v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju, v katerem se je sicer možno tudi poročiti, saj poskrbijo za nepozaben obred v podzemlju, kjer se je premogovništvo v Šaleški dolini pravzaprav tudi pričelo. Pod zemljo je možno praznovati tudi rojstne dni in ostale obletnice – posebno doživetje je takšna zabava za otroke, za kar poskrbijo odlični vodiči – animatorji.

Do 20. decembra bo v beli garderobi na ogled razstava del slovenskih likovnih ustvarjalcev – Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada, ki so nastala v izlaški koloniji od leta 1964 naprej. Dela, razstavljena v Muzeju premogovništva Slovenije, niso prav pogosto dostopna širši javnosti, zagotovo pa predstavljajo vrhunec slovenske likovne umetnosti v zadnjih desetletjih. V tamkajšnji črni garderobi pa si lahko od 15. decembra dalje ogledate razstavo Ane Ojsteršek na temo rudarski portret. Razstava bo na ogled do konca januarja 2012.

Ljubitelji likovne umetnosti so se lahko v sredo, 7. decembra, udeležili predavanja »Rudarski likovni motiv v Sloveniji«. Temo je predstavil Stojan Špegel, diplomirani slikar, sicer vodja Muzeja premogovništva Slovenije.

Muzej premogovništva Slovenije, ki je eden najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji, v letošnjem letu obeležuje 12-letnico delovanja. Nastal je na podlagi dela številnih generacij slovenskih rudarjev in predstavlja zanimiv način sodelovanja z delujočim Premogovnikom Velenje. Spust 180 metrov pod površje zemlje prinaša podzemno dogodivščino v nekoč aktivnih rovih jame Škale. Ogled podzemnih rovov razkriva delo rudarjev nekoč in danes, 15 lutk, razvrščenih v več scen, ki oživijo z avdiovizualno opremo, omogoča pogled v rudarjenje pred 100 leti. Predstavitev mehanizacije zadnjih desetletij Premogovnika Velenje pa obiskovalce popelje v sodobnost premogovništva. Muzej je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem in italijanskem jeziku, edini v Sloveniji pa omogoča ogled invalidom na vozičkih, obiskali pa so jih tudi že slepi in slabovidni.

Zunanji prostori muzeja prikazujejo zbirko razvoja premogovništva v Sloveniji, rudarsko stanovanje iz leta 1930, zgodovino skoka čez kožo ter razstave priznanih umetnikov. Omogočajo tudi praznovanje rojstnega dne 180 m pod zemeljskim površjem, v kapelici sv. Barbare  pa so gostili že številne poroke in zlate poroke.
Vabljeni k ogledu!

Objavljeno: 08-12-2011