V Ljubljani bo potekal IV. mednarodni kongres rudarstva BALKANMINE

Udeležence iz 16 držav bosta pozdravila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved

Slovenija bo letos gostila IV. mednarodni kongres rudarstva pod naslovom BALKANMINE. V Cankarjevem domu v Ljubljani se bo kongres, ki bo združil rudarsko stroko Jugovzhodne Evrope, odvijal med 18. in 20. oktobrom 2011. Uvodoma bosta udeležence pozdravila župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved. Plenarni del bo s svojim nastopom popestril Rudarski oktet Velenje.
Na 4. mednarodnem kongresu je med velikim številom prispelih referatov (123) mednarodni strokovni odbor izbral skupno 100 najkvalitetnejših del. Tako bodo predstavljeni referati iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Makedonije, Romunije, Srbije, Turčije, Hrvaške, Češke, Nemčije, Kosova, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije in ZDA. V Cankarjevem domu bo istočasno odprta tudi razstava na temo rudarstva s poudarkom na varnosti in zaščiti delovnih procesov, ki se bo raztezala na 1000 m2.

BALKANMINE je osredotočen na sodelovanje med državami balkanske regije na različnih področjih, kot so znanost in tehnika, ekonomija, varstvo okolja, tržišča, investicije, informatika in socialni odnosi, s ciljem zagotoviti stabilen in učinkovit razvoj rudarske proizvodnje.
Glavne aktivnosti BALKANMINE so usmerjene v znanstvene raziskave in načrtovanje, znanost, izobraževanje in usposobljenost, rudarsko proizvodnjo, proizvodnjo v rudnikih, opremo in nabavo ter v rudarsko zakonodajo.

Mednarodna udeležba na 4. BALKANMINE kongresu bo pripomogla k izmenjavi strokovnih pogledov in mnenj na različnih področjih, ki kompleksno pokrivajo rudarstvo in geotehnologijo. Teme, ki bodo predstavljene, bodo zajele rudarstvo, varnost, pridobivanje premoga, mineralne surovine, izkoriščanje in obdelava mineralnih virov, izkoriščanje nafte in plina, ekologijo in varstvo okolja, sistemski inženiring, prestrukturiranje, zakonodajo, norme in izobraževanje ter zgodovino rudarstva.


Več o samem dogodku si lahko preberete na www.balkanmine.si.

Objavljeno: 17-10-2011