Premogovnik Velenje podpisal sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Fairwood PV v Singapurju

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju so danes 160 metrov pod zemljo, na območju, kjer se je premogovništvo v Šaleški dolini pred več kot 136 leti tudi začelo, Premogovnik Velenje, Skupina Fairwood, Cigler & partners in Chescor Capital s podpisom pogodbe uradno ustanovili skupno podjetje Fairwood PV, ki bo imelo sedež v Singapurju.

Fairwood PV bo nudil celovite storitve upravljanja premogovnikov, projektiranja, inženiringa in operative na področju Indije in celotne azijsko-pacifiške regije, s poudarkom na okolju prijaznih tehnologijah, ki so rezultat najnovejših tehnologij za povečanje produktivnosti in varnosti na področju premogovništva.

Današnji prelomni dogodek v zgodovini Premogovnika Velenje poleg zanesljive in konkurenčne dobave domačega premoga za proizvodnjo električne energije pomeni tudi prenos našega lastnega visoko strokovnega inženirskega znanja, tehnologije oz. t. i. know-howa izven meja naše države, v azijsko-pacifiško območje, Avstralijo, Novo Zelandijo, Vietnam … To je po vseh kazalnikih in napovedih regija, ki intenzivno vlaga v posodabljanje podzemnega pridobivanja premoga in si bo s tem zagotovila varno in zanesljivo preskrbo z domačim energentom. Skupaj s sodelavci Skupine Fairwood bomo izkoristili nove priložnosti in bomo sodelovali pri posodobitvi rudnikov v teh državah. To bo tudi dobra priložnost za nadaljnji razvoj in internacionalizacijo Velenjske odkopne metode, ki ima za seboj že več kot 60-letno zgodovino in za katero smo pred leti prejeli tudi priznanje Inženirske zbornice Slovenije za inovativnost. Velenjska odkopna metoda s tem postaja slovenski izvozni artikel.

»Prepričan sem, da je ustanovitev skupnega podjetja Fairwood PV izjemna mednarodna priložnost za celotno Skupino Premogovnik Velenje,« je po podpisu dejal direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved. »S tem tudi dokazujemo, da prav naše več kot stoletne izkušnje, znanje naših inženirjev, naša oprema, ki je vedno pogosteje plod lastnega inženirskega znanja, odpirajo nova delovna mesta in zagotavljajo delovanje našega podjetja še naslednjih nekaj desetletij, saj sodelovanje pri posodabljanju rudnikov v svetu ponuja za nas izjemno velik in še neizkoriščen potencial.«

Dr. Medved je še dodal, da podjetje Fairwood PV načrtuje pomoč pri modernizaciji nekaterih rudnikov s podzemnim pridobivanjem premoga v omenjeni regiji, pri tem pa bo delovalo v skladu z dosedanjimi strateškimi cilji Premogovnika Velenje, ki daje velik poudarek varnosti in varovanju okolja.

Ranbir Saran Das, generalni direktor Fairwooda, je povedal:

»Prepričan sem, da bo današnja ustanovitev skupnega podjetja pomembna mednarodna priložnost za Fairwood, saj se tako Indija kot azijsko-pacifiška regija soočata z velikim povpraševanjem po premogu tako za industrijsko kot domačo uporabo. Zelo navdušeni smo nad videno tehnologijo v Premogovniku Velenje, zato se veselimo dolgega in plodnega medsebojnega sodelovanja. “

Objavljeno: 11-10-2011