Podpis družbene pogodbe za ustanovitev Razvojnega centra energija

V sredo, 6. julija 2011, bo ob 8.30 uri v prostorih SAŠA inkubatorja potekal podpis družbene pogodbe za izvajanje in financiranje razvojno-raziskovalnega projekta Razvojni center energija. Podpisniki sporazuma so poleg Premogovnika Velenje še njegovi hčerinski družbi PV Invest in HTZ Velenje, Termoelektrarna Šoštanj, Esotech, Komunalno podjetje Velenje, Gorenje, Miel elektronika, Zavod inštitut za daljinsko energetiko, Inštitut Ipak, Venetian design, Energetika Nazarje, Adesco, Bahč, Visoka šola za varstvo okolja, Univerza v Mariboru in Artes.

Projekt hčerinskega podjetja Premogovnika Velenje PV Invest je bil izbran na podlagi javnega razpisa Ministrstva za gospodarstvo za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, imenovanega Razvojni centri slovenskega gospodarstva. Za Razvojni center energija jim je uspelo pridobiti 11 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Namen celotnega projekta je zagotoviti učinkovito razvojno delovanje razvojnega centra v regiji, celovita obravnava in konkurenčna krepitev področja energetike v državi ter na evropskem in ostalem mednarodnem prostoru. Kot konzorcijski partnerji so se vključili vsi ključni regionalni gospodarski subjekti Savinjsko-šaleške regije s področja energetike in predelovalne industrije, saj postajajo raziskave s področja učinkovitejšega pridobivanja električne energije zaradi vse višjih cen energije in omejenih naravnih virov vse bolj pomembne. Za potrebo izvedbe celotne operacije bodo člani konzorcija investirali v izgradnjo in opremo ustreznih laboratorijskih prostorov ter prostorov za potrebe izdelave prototipov predvidenih produktov s skupno površino 4.824 m2 v treh objektih na območju Mestne občine Velenje.

Objavljeno: 01-07-2011