50 let Skokov čez kožo v Velenju

Velenje se bo v petek, 1. julija 2011, znova odelo v rudarske barve, ko bo ob 18. uri na Mestnem stadionu potekal že 51. Skok čez kožo. Po starem običaju bodo v rudarski stan sprejeli 41 novincev. V sklopu praznovanja 50. obletnice skokov bodo čez kožo skočili tudi po štirje predstavniki iz generacij izpred 25, 20, 15, 10 in 5 let. Častni skok bo opravil mag. Marjan Kolenc, dolgoletni glavni tehnični vodja Premogovnika Velenje. Zbrane bodo nagovorili dr. Milan Medved, direktor Premogovnika Velenje, župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič in generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne mag. Matjaž Janežič.

V čast praznovanja dneva rudarjev bodo slovesno obeležili tradicionalni skok čez kožo. Mesto bodo zavzeli rudarski uniformiranci, zaplapolale bodo rudarske zastave in že navsezgodaj zadoneli zvoki budnice Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. S Skokom čez kožo daje Premogovnik Velenje poseben pomen rudarskemu poklicu – poklicu, ki je Šaleško dolino še posebej zaznamoval. Do danes so na slovesni prireditvi v rudarski stan sprejeli že 3.373 novincev, dijakov rudarske, strojne in elektro smeri ter v zadnjih letih tudi inženirjev rudarstva in geotehnologije. V Velenje je običaj prišel po 2. svetovni vojni in se ustalil od leta 1961, ko je šolanje zaključila prva generacija učencev v tedanji Industrijski rudarski šoli.

Organizatorji Skoka čez kožo tudi letos obljubljajo svečano, atraktivno in zabavno prireditev, ki se bo začela ob 17.30 na Titovem trgu v središču Velenja, od koder bo parada uniformiranih rudarjev pod vodstvom mag. Matjaža Koželja krenila proti Mestnemu stadionu ob jezeru. Po skoku čez kožo se bo druženje nadaljevalo ob restavraciji Jezero na tradicionalnem srečanje zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje in upokojencev.

Skok čez kožo vsako leto potrjuje, da rudarstvo v mestu še živi, da so rudarske vrednote, kot so tovarištvo, pripadnost, pripravljenost pomagati in požrtvovalnost, še vedno prisotne med prebivalci Šaleške doline. Predvsem pa da ljudje cenijo rudarski poklic, ki je tesno povezan tudi z razvojem infrastrukture mesta. Velenje je in bo rudarsko mesto tudi v prihodnje.

Program praznovanja:

• Budnice Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje ob 6. uri,
• podelitev priznanj vsem letošnjim delovnim jubilantom in jubilantom Jamske reševalne čete ob 10. uri v Domu kulture Velenje,
• parada uniformiranih rudarjev – zbor ob 17. uri na Titovem trgu, odhod parade na Mestni stadion ob jezeru v Velenju ob 17.30,
• začetek Skoka čez kožo ob 18. uri na mestnem stadionu; čez kožo bo skočilo 41 novincev, v sklopu praznovanja 50. obletnice skokov bodo čez kožo skočili tudi po 4 predstavniki iz generacij izpred 25, 20, 15, 10 in 5 let, častni skok bo opravil mag. Marjan Kolenc, razglasitev najboljših dijakov generacije ter najboljših sodelavcev in skupin v Skupini Premogovnik Velenje,
• družabno srečanje zaposlenih v družbah Skupine Premogovnik Velenje in upokojencev ob Restavraciji Jezero – po Skoku čez kožo.

Vabljeni, da praznujete z nami!

Objavljeno: 30-06-2011