Muzej premogovništva Slovenije v Velenju zopet odpira svoja vrata

V torek, 11. januarja 2011, ponovno odpira svoja vrata za obiskovalce podzemni Muzej premogovništva Slovenije v Velenju. Do konca leta 2010 ga je obiskalo več kot 318.000 obiskovalcev, od tega v letu 2010 več kot 27.000 obiskovalcev.
Muzej premogovništva  Slovenije, ki bo v letu 2011 obeležil 12-letnico delovanja, je nastal na podlagi dela številnih generacij slovenskih rudarjev in predstavlja zelo zanimiv način sodelovanja z delujočim Premogovnikom Velenje. Muzej je postavljen v resnično okolje jame Škale, kjer se je premogovništvo v Šaleški dolini pred več kot 135 leti začelo, v rudarske rove 180 m globoko pod zemeljsko površino, kar omogoča nepozabno doživetje, tako za odrasle kot za otroke. Obiskovalci postanejo pravi rudarji, saj vstopajo v muzej povsem enako, kot so rudarji v prejšnjem stoletju. Oblečeni v rudarska oblačila, odeti v površnik in čelado, se skupaj z rudarsko malico spustijo v globino. V uri in pol si v podzemnih rovih ogledajo slikovito predstavitev dela rudarjev nekoč in danes. Muzej je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem in italijanskem jeziku, edini v Sloveniji pa omogoča ogled invalidom na vozičkih, obiskali pa so jih tudi že slepi in slabovidni.
Muzej je prejel številna priznanja, med drugimi posebno priznanje Evropskega muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in zlati grb Mestne občine Velenje. Ambicija muzeja je zgodbo o slovenskem premogovništvu približati čim večjemu številu obiskovalcev.
Tudi v letošnjem letu bodo nadaljevali z različnimi aktivnostmi in dejavnostmi, da bi v muzej in v Velenje privabili čim več obiskovalcev, zato ste prijazno vabljeni, da Muzej premogovništva Slovenije v Velenju tudi obiščete. Informacije in rezervacije na številki 03 5870 997.

Vabljeni na pravo podzemno pustolovščino!

Objavljeno: 07-01-2011