Ob praznovanju sv. Barbare ogled filmov 50 skokov čez kožo in Velenjska rudarska zGodba

Za Premogovnik Velenje je leto 2010 jubilejno leto – obeležujemo 135-letno tradicijo odkopavanja premoga in 50. skok čez kožo. Že tradicionalno počastimo dan sv. Barbare s slovesno podelitvijo priznanj sodelavcem, ki so ob delu pridobili višje stopnje izobrazbe. Letošnji praznik zavetnice rudarjev pa želimo obeležiti na prav poseben način, zato vas vabimo na ogled filmov 50 skokov čez kožo in Velenjska rudarska zGodba.

Premogovnik Velenje je ob letošnji jubilejni prireditvi Skok čez kožo izdal DVD s sedemminutnim filmom 50 skokov čez kožo. Film je posvečen rudarjem, ki na dan rudarjev še močneje začutijo ponos rudarskega poklica in vrednote, ki jih z negovanjem tradicije prenašajo iz roda v rod – tovarištvo, solidarnost in pripadnost. V programu VTV televizije si ga lahko ogledate v petek, 3. decembra, ob 21.30 uri.

Ob 90-letnici delovanja so se v Pihalnem orkestru Premogovnika Velenje odločili posneti dokumentarni film Velenjska rudarska zGodba. Zgodba o velenjski rudarski godbi je ena najlepših zgodb našega mesta. Začenja se v 19. stoletju, ko v Šaleški dolini še ni bilo Velenja. Bili pa so velenjski godci, bil je tudi velenjski premogovnik in splošno je znano, da so povsod tam, kjer so bili rudarji, bile tudi »pleh muzike«, spremljevalke življenja rudarjev. Zgodbo si lahko ogledate na programu VTV televizije v soboto, 4. decembra, ob 20.30 uri, ponovitev pa v ponedeljek, 6. decembra, ob 12.05 uri.

Vabljeni k ogledu!

Objavljeno: 02-12-2010