Velenje s 50. Skokom čez kožo potrdilo rudarsko tradicijo

Velenje se je v petek, 2. julija, znova odelo v rudarske barve, v čast praznovanja dneva rudarjev. Na ulicah so zaplapolale črno-zelene rudarske zastave in zadoneli so zvoki Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Letošnji dan rudarjev je bil poleg tega v znamenju praznovanja jubilejnega, 50. Skoka čez kožo.

V petdesetih letih je čez kožo skočilo 3.373 novincev, dijakov rudarske, strojne in elektrostroke ter v zadnjih letih tudi inženirjev rudarstva in geotehnologije.

Po starem običaju so tokrat v rudarski stan sprejeli 58 od 64-ih novincev, častni skok z geslom »Najprej bom skočil, potem rekel hop« pa je opravil predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor. Po doskoku je dejal: »Pri vas pravite, da smo eni za eno, drugi za drugo, knapi ste pa za vse. Pred menoj in vlado je nekaj težkih odločitev, zato vas prosim za sodelovanje.« Tudi tokrat je Pahor v svojem nagovoru izpostavil pomembnost gradnje bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj.  Po Pahorjevem mnenju si bo Slovenija prav z blokom 6, ki naj bi ga pognali leta 2015, zagotovila energetsko preskrbljenost. Poudaril je, da ima sicer Slovenija smel energetski načrt, ki predvideva naložbe v plinovod Južni tok, gradnjo drugega bloka krške nuklearke in gradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi.

Direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved je v svojem nagovoru poudaril: »Še ne tako dolgo nazaj je bila Šaleška dolina zaradi rudarjenja in energetske dejavnosti ekološko uničena, ranjena in zaznamovana. Ko smo se zavedli, da tako ne bo šlo več naprej, smo z načrtnim delom in vlaganji Termoelektrarne in Premogovnika začeli sanirati okolje, ki je potekalo in tudi zdaj poteka brez posebnih zakonov in proračunskih sredstev. Vsi okoljski stroški so že zajeti v ceno premoga«. Natančno je povzel podatke o zalogah premoga, ki bodo povsem zadoščale za potrebe bloka 6 ter sklenil: »V Šaleški dolini ni nobenega nasprotovanja tej investiciji, zato ker se vsi, ki tukaj živimo, dobro zavedamo, da blok 6 prinaša predvsem prednosti in izboljšuje sedanjo situacijo.«

Na Skoku čez kožo so tretje leto zapored razglasili naj sodelavca in naj skupine v Premogovniku Velenje in njegovih povezanih družbah. Za naj sodelavce so bili izbrani Simon Klinc iz Premogovnika Velenje, Božo Jeseničnik iz HTZ Velenje, Miran Lukaček iz PV Invest, Mijo Pranjić iz RGP in Tomaž Lenart iz GOST.


Za naj skupini v okviru Premogovnika Velenje je bilo izbrano moštvo odkopa G2/C, ki je v letu 2009 v južnem krilu jame Preloge doseglo zelo dobre rezultate odkopavanja
ter iz povezane družbe HTZ Velenje delovna skupina Popravilo napredovalnih strojev, ki je bila lani in letos zelo aktivna pri opremljanju in sestavljanju napredovalnih strojev GPK–PV.

Prireditev je bila za več tisoč gledalcev znova prikaz, da je Velenje rudarsko mesto in bo ostalo vsaj še naslednjih 50 let.

Objavljeno: 05-07-2010