Ob jubileju film 50 skokov čez kožo

Premogovnik Velenje je ob letošnji jubilejni, 50. prireditvi Skok čez kožo, izdal DVD s sedemminutnim filmom 50 skokov čez kožo v produkciji Studia Mozaik Toma Čonkaša. V programu VTV televizije si ga bodo gledalci lahko ogledali v soboto, 3. julija, na dan rudarjev, ob 20.30 uri.

Film je posvečen rudarjem, ki na dan rudarjev še močneje začutijo ponos rudarskega poklica in vrednote, ki jih z negovanjem tradicije prenašajo iz roda v rod – tovarištvo, solidarnost in pripadnost.

Rudarstvo je nekaj posebnega in kljub temu, da so stoletja ta poklic tehnološko popolnoma spremenila, so ostali rudarji zavezani prvotni tradiciji in običajem. Svoje sodelavce so izbirali na osnovi stanovskih preizkušenj na delu in v družbi. Skok čez kožo je najbolj znan rudarski običaj sprejemanja novincev v rudarski stan, ki izvira iz 16. stoletja, in je v Velenju od leta 1961 povezan s praznovanjem dneva rudarjev.

V petdesetih letih je čez kožo skočilo 3.373 novincev, dijakov rudarske, strojne in elektrostroke ter inženirjev rudarstva in geotehnologije. Za Premogovnikom Velenje in Velenjem je 50 let Skokov čez kožo, pred Premogovnikom Velenje je še 50 let odkopavanja premoga. To je priložnost za še veliko generacij mladih, da se odločijo za poklic v rudarstvu in na svečan način potrdijo pripadnost rudarskemu stanu.

Objavljeno: 01-07-2010