Pihalni orkester Premogovnika Velenje se je predstavil na novoletnem koncertu

Pihalni orkester Premogovnika Velenje, ki je decembra lani obeležil 90-letnico svojega delovanja, se je v soboto 23. januarja 2010, ljubiteljem njihovega ustvarjanja in tovrstne glasbe predstavil z že tradicionalnim novoletnim koncertom, ki ga že vrsto let pripravljajo v januarju.
Drugi abonmajski koncert godbenikov v sezoni 2009/10 je prinesel glasbo z različnih koncev sveta. Dirigent orkestra mag. Matjaž Emeršič je v program uvrstil skladbe ameriškega, angleškega, japonskega, slovenskega, madžarskega in grškega skladatelja, priložnost za posebno predstavitev občinstvu pa je dal tudi solistom. Na rogu so se predstavili Gregor Dvorjak, Andrej Žgank, Robert Prednik in Jože Rošer.
Tolkala imajo v zadnjem obdobju v sklopu pihalnih orkestrov večji pomen, kot so ga imela nekoč. Razvoj teh instrumentov – zvonov, ksilofona, vibrafona, marimbe in drugih – ter večja pozornost avtorjev skladb, ki vanje umeščajo izrazit ritem tolkal, sta povečala njihovo priljubljenost, zvokom orkestra pa dodala ritmičnost, melodičnost in izvirnost. Vse to se je odrazilo v nekaj skladbah na letošnjem koncertu, posebej pa v odličnem solističnem nastopu Davorja Plambergerja na vibrafonu.
Novoletni koncert je izpolnil pričakovanja. Znova je potrdil visoko kakovost velenjskega pihalnega orkestra, ki je z njim stopil v uradno 91. leto delovanja, in ponudil lep večer glasbenega popotovanja. Ni se sklenilo s predvidenim potpurijem iz muzikla Elizabeth, temveč dvema dodatkoma: z doživetim nastopom Špele Zamrnik na panovi piščali v skladbi Osamljeni pastirček ter nepogrešljivim Radetzkim maršem.
Tretji abonmajski koncert je napovedan 30. marca ob 19.30 v Glasbeni šoli, nastopil pa bo Pihalni orkester Glasbene šole Velenje.

Objavljeno: 25-01-2010