90 let Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje

Letos mineva uradnih 90 let od ustanovitve Rudarske godbe, saj so iz leta 1919 ohranjeni dokumenti o imenovanju pripravljalnega odbora za ustanovitev godbe na pihala. Glavni organizator je bil znan glasbeni delavec, skladatelj, kapelnik in učitelj Fran Korun Koželjski, po katerem se danes imenuje velenjska glasbena šola.
Pri orkestru so prepričani, da šteje njihova zgodovina precej več let, kajti splošno je znano, da so povsod tam, kjer so bili rudarji, bile tudi »pleh muzike«, spremljevalke življenja rudarjev ob veselih in žalostnih dogodkih. In ker velenjski premogovnik v letu 2010 zaznamuje 135-letnico delovanja, lahko upravičeno sodimo, da segajo začetki rudarske godbe tudi tako daleč nazaj.
Z ustanovitvijo Rudarske godbe se začenja ena najlepših zgodb našega mesta. V Pihalnem orkestru Premogovnika Velenje so se zato ob svoji visoki obletnici odločili posneti film, ki to zgodbo prikazuje, in ga naslovili VELENJSKA RUDARSKA zGODBA.
Jubilej bodo godbeniki praznovali v decembru. V sredo, 9. decembra, ob 19. uri bo v Domu kulture projekcija omenjenega filma, ki je nastal v sodelovanju z generalnim pokroviteljem orkestra Premogovnikom Velenje. Poleg povabljenih gostov je na ogled filma vabljen vsakdo, ki bo skupaj z orkestrom praznoval njegovih 90 let. Vstop je prost.
Osrednje praznovanje bo slavnostni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki bo v soboto, 12. decembra, ob 19.30 v Domu kulture.
Koncert je prvi izmed štirih v sklopu 4. sezone godbeniškega abonmaja 2009/10. Drugi koncert bo v soboto, 23. januarja 2010, v Domu kulture, in sicer tradicionalni novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Na tretjem koncertu v torek, 3. marca 2010, se bo predstavil Pihalni orkester Glasbene šole, s pomladanskim koncertom v sredo, 19. maja 2010, pa bo abonmajsko sezono sklenil Pihalni orkester Premogovnika Velenje.
Abonmajske karte po 20 € so naprodaj do 11. decembra pri blagajni Glasbene šole Fran Korun Koželjski v Velenju, lahko pa si jih tudi rezervirate po telefonu (041) 921 816.

Objavljeno: 07-12-2009