Šaleški akademski pevski zbor Velenje postal zmagovalec enega najprestižnejših zborovskih tekmovanj

Šaleški akademski pevski zbor Velenje, ki ga vodi Danica Pirečnik, je minuli vikend (v soboto, 16. maja 2009) postal zmagovalec enega najprestižnejših svetovnih zborovskih tekmovanj v bolgarski Varni. Zbor se je od srede do nedelje udeleževal 31. mednarodnega majskega zborovskega tekmovanja prof. Georgi Dimitrov. Postali so zmagovalci kategorije mešanih odraslih zborov in zmagovalci Grand Prix tekmovanja – Varna 2009, kjer so se pomerili trije najboljši zbori različnih kategorij (mešani, komorni in otroški zbor do 18 let).

V tem zaključnem delu dvodnevnega tekmovanja sta v finalu poleg njih nastopila češki otroški zbor Cantica/Zlin in venezuelski komorni zbor Anthiphona iz Maracaiba. Dirigentka Danica Pirečnik je na tekmovanju prejela nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Tekmovanje je ocenjevala sedemčlanska žirija priznanih glasbenih strokovnjakov iz 6 evropskih držav. Šaleški APZ Velenje se bo naslednje leto prav tako v Varni potegoval za naziv Grand prix Evrope, kamor se uvrstijo zmagovalci 7 »velikih« evropskih tekmovanj (Varna/Bolgarja, Tours/Francija, Tolosa/Španija, Arezzo/Italija, Debrecen/Madžarska, Gorica-Seghizzi/Italija, Maribor) in od letos prvič tudi zmagovalci mednarodnega tekmovanja v Mariboru, kjer je prav tako postal zmagovalec Mešani pevski zbor Ave Ljubljana.

Zbor letos praznuje 10-letnico delovanja in je v tem času postal eden najuspešnejših domačih mešanih zborovskih sestavov.

Info:
Matjaž Šalej –  031 443  033  (PR)
Danica Pirečnik – 031 360 448  (dirigentka)
www.choircomp.org (Varna)
http://sapz.velenje.si

Objavljeno: 16-05-2009