Na današnji dan

Leta 1893 sta se v velenjskem premogovniku zgodili dve hudi delovni nesreči. Najhujši nesreči v zgodovini velenjskega premogovnika sta se zgodili: prva 30. januarja, ko je ob izbruhu plina umrlo 11 rudarjev, druga 20. februarja pa 21 rudarjev.

Za Premogovnikom Velenje je več kot 130-letna tradicija odkopavanja premoga in s tem povezana bitka s podzemnimi pogoji odkopavanja. V teh desetletjih so se razmere v rudarstvu močno spremenile. Nekoč je za naš poklic veljalo težko fizično delo v izredno slabih delovnih pogojih – rudarji so delali v vročini, prahu, slabem zraku tudi po 30 delovnih dni na mesec. Za varnost je bilo slabo poskrbljeno, saj se je pripetilo tudi po 800 nezgod pri delu na leto; ogrevi in požari so bili zelo pogosti.

Danes je težko fizično delo nadomestila moderna tehnologija – v jami je vgrajena najmodernejša oprema, ki je plod dolgoletnega sodelovanja naših in tujih strokovnjakov. V jamo dovajamo več kot 25.000 m3 zraka na minuto; tega pozimi tudi ogrevamo. Delamo povprečno 21 dni na mesec, nezgod imamo 10-krat manj, požarov praktično ni. Eden izmed pomembnih strateških ciljev v Premogovniku Velenje je že dolga leta varnost in humanost delovnega procesa.

Objavljeno: 20-02-2009