Muzej premogovništva Slovenije v Velenju ponovno odprl svoja vrata

V četrtek, 8. januarja 2009, je svoja vrata za obiskovalce ponovno odprl podzemni Muzej premogovništva Slovenije v Velenju, ki je zadnje obiskovalce v lanskem letu, ki so prišli iz daljne Finske, sprejel v nedeljo, 21. decembra.

Kot smo že poročali, smo v soboto, 20. 12. 2008, pripravili nočni ogled muzeja, katerega so s svojimi nastopi popestrili dedek Mraz, Pungartnikov Korl in Pihalni orkester Premogovnika Velenje, kot prav posebno doživetje za obiskovalce pa so se izkazale »žive scene« v muzeju. Za najmlajše smo izvedli otroške Bergmandlčeve delavnice.

V letu 2008, ko je Muzej dočakal že 250.000. obiskovalca, smo v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju izvedli projekt »Prenova in obogatitev zbirke slovenskih premogovnikov«, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Od odprtja muzeja leta 1999 do danes so se muzejske scene obnavljale z manjšimi restavratorsko-konservatorskimi deli, medtem ko se vsebinsko vanje ni posegalo. S to prenovo smo nekatere scene dopolnili z novo pridobljenimi avtentičnimi muzejskimi predmeti ter nekatere časovnemu obdobju neustrezne predmete zamenjali z ustreznejšimi. Največja pridobitev je na zunanjem razstavnem platoju, na katerega smo poleg večjih rudarskih strojev postavili diesel lokomotivo, ki je od leta 1971 do današnjih dni prevažala material in opremo na površini Premogovnika Velenje. Obnovili pa smo tudi lokomotivo, s katero se prevažajo naši obiskovalci v jamskem delu muzeja.

V letu 2008 smo v kapelici sv. Barbare v jamskem delu muzeja organizirali tudi dve zlati poroki, pogostitev pa smo izvedli v “Bergmandlčevem salonu”, prav tako v jamskem delu muzeja. Sodelovali smo z Muzejem Velenje, s Tehničnim muzejem Slovenije, z Ericom, s Centrom za šolske in obšolske dejavnosti ter z ostalimi turističnimi in s kulturnimi organizacijami.

Muzej je v letu 2008 obiskalo 25.730 obiskovalcev, med 3. julijem 1999 in koncem leta 2008 pa si ga je ogledalo 265.841 obiskovalcev.

Tudi v letošnjem letu bomo nadaljevali z različnimi aktivnostmi in dejavnostmi, da bi v muzej in v Velenje privabili čim več obiskovalcev, zato ste prijazno vabljeni, da Muzej premogovništva Slovenije tudi obiščete.

Objavljeno: 09-01-2009