Rudarski oktet na gostovanju v Franciji

Rudarski oktet, katerega začetki segajo v leto 1979, se v četrtek, 16. oktobra 2008, odpravlja v z Velenjem pobrateno francosko mesto Vienne, kjer bo v okviru prijateljsko kulturnega sodelovanja priredil  4 koncerte. Med drugim bodo člani okteta gostovali tudi pri županu tamkajšnjenega mesta.

Oktet, ki je od leta 1982 organiziran in registriran kot društvo, je prvih šest let vodil Ludvik Glavnik, nato pa štirinajst let prof. Ciril Vertačnik. Od leta 1999 naprej je pevovodja Rudarskega okteta prof. Danica Pirečnik.

Rudarski oktet veliko nastopa v Sloveniji in v tujini. V času svojega delovanja je izdal kaseto “Okteti rudarjem” (1990) ter zgoščenki “So knapje skup zbrani” (1999) in Tema luč in pesem (2004).

Oktet je v tem obdobju obogatil in razširil svoj repertoar od stanovske, narodne in umetne, renesančne, čitalniške, romantične, domovinske, sodobne, slovenske in tuje pesmi do črnske duhovne, sakralne in nabožne, narodno-zabavne pesmi in celo popevk. Tako raznolik repertoar zelo redko, če sploh, srečamo pri tovrstnih vokalnih ansamblih.

Objavljeno: 15-10-2008