Premogovnik Velenje gosti mednarodno delovno srečanje sodelujočih v projektu za ohranjanje premogovne dediščine CoalHeritage

V Premogovniku Velenje med 29. in 30. majem 2024 poteka delovno srečanje sodelujočih v mednarodnem projektu CoalHeritage, ki je podprt in financiran s strani evropskih projektov za premog in jeklo RFCS (Research Fund for Coal and Steel. Poleg predstavnikov Premogovnika v projektu sodelujejo priznani strokovnjaki iz Nemčije, Francije, Grčije in s Poljske. V projekt so vključene naslednje družbe: CERTH (koordinator), KOMAG, BRGM, GIG, DMT-THGA in Premogovnik Velenje.

Sodelujoče bosta uvodoma pozdravila direktor Premogovnika Velenje dr. Janez Rošer in vodja Službe za odnose z javnostmi, ki v Premogovniku omenjeni projekt tudi vodi, Tadeja Jegrišnik. Prvi dan bo namenjen predstavitvam, osredotočenim predvsem na ohranjanje in promocijo rudarske dediščine kot kulturne dediščine Evropske unije. Drugi dan si bodo gostje poleg Muzeja premogovništva Slovenije ogledali tudi zbirke na Velenjskem gradu in področje sanacije ugreznin velenjskega Premogovnika.

CoalHeritage je projekt spremljajočih ukrepov RFCS, ki si prizadeva igrati ključno vlogo pri procesu blaženja podnebnih sprememb in omilitvi morebitnih negativnih vplivov, ki jih lahko ta proces ima na lokalne skupnosti in prebivalce v regijah prehoda iz premoga. Projekt vodi konzorcij, ki ga sestavlja šest partnerjev iz petih evropskih držav, s specializiranim znanjem in izkušnjami na področju ohranjanja kulturne dediščine.

Objavljeno: 29-05-2024